na rubu propasti / Europa u strahu od nove ekonomske krize

Nakon što je najavom referenduma uzdrmao čitavu Europsku uniju i poslao sve svjetske burze u crveno, grčki premijer Papandreu pozvan je kod njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Sarkozyja. Svi imaju samo jedan cilj - odgovoriti ga da Grke pita što misle o mjerama štednje u zamjenu za otpis duga.

2.11.2011.
19:11
VOYO logo

Smračilo se Europi od vijesti iz Atene. Svjesni toga, na izvanrednu sjednicu Vlade grčki ministri su stigli mrkih lica, većina pojma nije imala da će premijer objaviti referendum o mjerama štednje. Ipak, do tri sata ujutro George Papandreu dobio je jednoglasnu podršku svog kabineta.

"Referendum će osigurati jasan mandat i biti jasna poruka Grčkoj i međunarodnoj zajednici o našem europskom putu i sudjelovanju u euru", rekao je grčki premijer George Papandreu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijes naroda zbog bolnih reformi koje nitko ne želi grčke su vlasti osjetile već mnogo puta. No, za opoziciju dvojbe nema - dati im da sami odlučuju velika je pogreška.

"Vlada ucjenjuje građane da prihvate paket pomoći zajedno s njihovom pogrešnom politikom. Tako se riskira da narod odbije pomoć i ugrozi grčko članstvo u eurozoni, kao i nju samu", rekao je šef Nove demokracije Andonis Samaras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski premijer Nicolas Sarkozy, tvorci prošlotjednog dogovora kojim se Grčkoj oprašta 50 posto duga, bijesne na Papandreua. Na hitan sastanak došao je uoči početka samita zemalja G20 u Cannesu.

"Cijenimo Grke, kada su razumni. Dogovorili smo plan za Grčku prošli tjedan. Što se Europske unije tiče, spremni smo plan provesti, ali zato nam treba potpuna jasnoća", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summit G20 u Cannesu mogao bi se pretvoriti u još jedan krizni sastanak za spas eurozone.

"Želim uputiti hitan i iskren poziv na nacionalno i političko jedinstvo u Grčkoj", rekao je Barroso po dolasku u Cannes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to obično biva, summite svjetskih moćnika prate i prosvjednici, ovoga puta imali su posebnu poruku za grčkog premijera.

"Pretpostavljamo da će Merkel i Sarkozy pritisnuti Papandredua da odustane od referenduma. Nadamo se da će biti u stanju ne prepustiti demokratsku kontrolu ikome izvan Grčke", objasnio je jedan od prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se, ne bude li promjena, glas javnosti u Grčkoj čuti nakon gotovo 30 godina, i to ne prije prosinca. Do tada, eurozona ostat će u neizvjesnosti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo