tko će sljedeći popuniti klupe? / Europarlamentarci s poslom završili, ali će do lipnja primati plaću!

Borba na sve načine za europsku fotelju jer Parlament je raspušten, 766-ero zastupnika ispaznilo je svoje urede, a dobar dio njih, pa tako i hrvatski predstavnici od sada su posvećeni kampanji za svibanjske euroizbore. Cijelo to vrijeme, sve do srpnja, Parlament će im isplaćivati plaću, dok one koji u europsku utrku ne idu ili ne osvoje novi mandat čeka i otpremnina.

19.4.2014.
17:48
VOYO logo

Uz selfie predsjednika i potpredsjednika Europske komisije... Europski se parlament mogao mirno raspustiti.

Preciznije 1. srpnja, ali tko će tada popuniti klupe odredit će svibanjski izbori. No do su europarlamentarci iz sadašnjeg saziva, njih 766-ero, već stigli na odmor u svoje države, plaću će dobivati sve do kraja lipnja.

Među njima i SDP-ova eurozastupnica koja iz Osijeka tumači:

"Obnašaju tu dužnost formalno dakle nema zasjedanja, ali formalno to obnašaju oni koji su bili u dosadašnjem mandatu, ali kad bi se neka izvanredna situacija dogodila onda bi se još uvijek oni stari našli i zasjedali", izjavila je BiljanaBorzan, (SDP-S&D), bivša zastupnica u Europskom parlamentu.

Za one koji nisu u utrci za drugi mandat ili ga ne osvoje tu je i otpremnina: 8 tisuća eura po godini mandata.

"Postoji standard Europskog parlamenta ali osobno mi takva otpremnina mislim da ne bi je trebalo zaslužiti, ali je činjenica da parlament ima takav pravilnik i da to pripada sve zastupnike", kazala je DubravkaŠuica, (HDZ-EPP), bivša zastupnica u Europskom parlamentu.

Od otpremnine Šuici je puno privlačniji novi mandat, pa je i zadnji dan zasjedanja odlučila iskoristiti.

"Podržala sam ovaj prijedlog za usvajanje pojednostavljenog regulatornog okvira za zdravlje životinja. Potrebno je olakšati postupak osnivanja poduzeća. Ovim odredbom se harmonizira razjašnjuje I jačaju zajednička pravila povezana s bukom, bukama u zračnim lukama u uniji", dodaje Šuica.

No to gotovo nitko nije ni čuo jer je dvorana ovako izgledala, pa se našalio i potpredsjednik Jacek Protasiewicz.

"Moram vam reći da se osjećam kao da sam u Zagrebu, kao da sam predsjednik hrvatskog parlamenta".

Pa dok europarlamentarac NikolaVuljanić kaže:

"Ljudi se javljaju i kad imaju što za reć i kad nemaju samo da nabiju broj javljanja, zauzimanje pozicije na listi, ne znam što bi drugo to bilo",

Slično tumače i oni koji prema Europskom parlamentu tek koračaju.

"Mislim da je tu naravno važna kvaliteta a ne kvantiteta, koliko je tko puta tko govorio jer vidimo u zadnje vrijeme i nekih apsurdnih i tragikomičnih situacija, kako neki naši zastupnici bildaju broj javljanja u Europskom parlamentu", smatra Jadranka Kosor.

Aktivnost još uvijek aktualnih zastupnika, dobar program u kampanji novih lica, pa i sreća - građani će na izborima od 275-ero kandidata 11-ero odabranih smjestiti ovdje idućih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo