ZAUSTAVLJEN PUT U OECD / Finska blokirala 'korumpiranu' Sloveniju

Image

Finci su, nezadovoljni suradnjom slovenskog pravosuđa s njihovim istražiteljima u aferi Patra, blokirali slovensko učlanjenje u Organizaciju za ekonomski razvoj i suradnju.

30.6.2009.
15:25
VOYO logo

LJUBLJANA - Sloveniju, koja završava pregovore o učlanjenju u Organizaciju za ekonomski razvoj i suradnju (OECD), neugodno je iznenadio potez Finske koji se može tumačiti privremenim blokiranjem njezina članstva u toj organizaciji.

Finska je sredinom lipnja, na pariškom sastanku radne skupine koja prati provedbu konvencije o borbi protiv korupcije svim članicama OECD-a, dostavila notu u kojoj je izražena suzdržanost glede Slovenije zbog njezinih pravosudnih postupaka u istrazi "afere Patria", što bi moglo usporiti postupak njezina prijama. Neslužbeno se može čuti da Fince podržavaju i Amerikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je članstvo u OECD-u zatražila još 1996., a službene pregovore počela je tek 11 godina kasnije, zajedno s Rusijom, Izraelom, Čileom i Estonijom.

Notu s prigovorima Finska je podnijela zbog nezadovoljstva suradnjom slovenskog pravosuđa s finskim istražiteljima koji se bave aferom "Patria". Riječ je o aferi nastaloj uoči lanjskih parlamentarnih izbora u Sloveniji, kada je objavljeno da su u poslu nabave oklopnih transportera, sklopljenom dvije godine prije između slovenske vojske i finske tvrtke "Patrije", dogovarane ili isplaćivane nezakonite provizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci finske prigovore oštro odbacuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo