SEVEROVA RAČUNICA / Formula za lakše poskupljenje goriva

Image

U Nezavisnim hrvatskim sindikatima tvrde da prema Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata goriva lakše poskupljuju, a teže pojeftinjuju. Šef sindikata Krešimir Sever zalaže se za izmjene Pravilnika.

19.9.2008.
16:24
VOYO logo

ZAGREB - Kako po istoj formuli cijene goriva lako idu prema gore, a teško prema dolje?! Pitaju se to brojni hrvatski građani, ali i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) koji su u petak s tim pitanjem započeli svoje pismo premijeru Ivi Sanaderu.

Iako se inače lakše spuštati nego uspinjati, model iz pravilnika po kojem se formira cijena goriva u Hrvatskoj očigledno je bolje pogođena mjera za one koji prodaju naftne prerađevine, nego za one koji ih kupuju, ocjenjuju sindikalci citirajući odredbu famoznog pravilnika prema kojoj "kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od +/- 2 posto u odnosu na postojeću cijenu, izvršit će se korekcija prodajnih cijena naftnih derivata". U naravi model vrlo jednostavno i brzo rješava poskupljenje goriva, no kod pojeftinjenja taj isti model zastaje i "usporava", kaže šef NHS-a Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako model za formiranje cijena iz Pravilnika ne funkcionira jednako učinkovito pri rastu i padu cijena goriva, a namjera "modelara" nije bila manipulirati cijenama i građane stavljati u nedoumicu koju pri tome i skuplje plaćaju, onda ga treba mijenjati ili barem doraditi kako bi jednako brzo cijene išle prema gore i prema dolje, zaključuju u NHS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo