ČEŠLJANJE REGISTRA / Fred Matić poslao poruku lažnim braniteljima!

Dan nakon objave registra branitelja, više pitanja nego odgovora. Lista je pročešljana gotovo pola milijuna puta, a u ministarstvo branitelja slilo se već oko 11 tisuća prijava zbog nepotpunih i netočnih podataka ili lažnih branitelja. No, iako prema važećim zakonima praktički ne mogu biti kažnjeni, ministar Fred Matić im je uputio poruku.

20.12.2012.
18:45
VOYO logo

Sve što je moglo biti krivo, krivo je upisano, kaže je o svojim podacima u Registru branitelja stopostotni ratni vojni invalid Marijan Bišćak.

"Računao sam godine, nedostaje mi '91. Pokrali su mi dane, na moje dane je neko drugi upisan, nikad nisam bio neborbeni sektor, a imam i neborbenog sektora", pojasnio je Marijan Bišćak, ratni vojni invalid.

I nije jedini. Na adrese ministarstva branitelja stiglo je oko 11.000 prijava o netočnim podacima ili lažnim braniteljima. No koja je adresa prava za utjerivanje pravde?

"Ja li je netko na tom popisu tko ne bi trebao biti i Ja li imamo onaj drugi slučaj, to treba vidjeti s ministarstvom obrane i sa MUP-om", kazao je ministar branitelja, Fred Matić.

"Ono što bude tamo netočno ili štO je netko lažni branitelj naravno da će ministarstvo hrvatskih branitelja to dostavit policiji i da će se to dalje onda odraditi", poručio je ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Točan odgovor je - prijave se mogu slati svima: MUP-u, MORH-u, DORH-u, ministarstvu branitelja.

No, kome god se požalili, teško će to dati rezultata. Iako javnost očekuje da se sada napokon raskrinkaju deseci tisuća lažnih branitelja, prvo treba mijenjati zakone, jer je prema važećima - sve otišlo u zastaru.

"Sva su ta rješenja prema kojima su oni ostvarili prava od statusa branitelja i dalje postala konačna i izvršna prije više godina, a rok je da se može konačno i izvršno mijenjati rješenje tri godine. Svi su rokovi protekli. Nastupila je zastara za pokretanje i vođenje kaznenog postupka", rekao je bivši pomoćnik ministra branitelja, Pero Kovačević.

Lažni branitelji tako baš i nemaju razloga za strah. A ministar im ironično poručuje: "Ono što bi njima poručio je da se požale Iliji Rkmanu i Potrošačkom kodu, jer očito da su kupili falš proizvod".

Interes za Registar je rekordan. Dosad ga je pročešljalo tri milijuna ljudi, svaki u prosjeku provjeri 27 imena. A mnogi još nisu ni stigli do kompjutora.

Najpopularniji general podržava objavu registra. Prema njegovom mišljenju, to je još jedan korak na bolje.

"Biti branitelj je jedna čast. Kritički gledati na to nema razloga", naglasio je Ante Gotovina.

Vlastito mišljenje sada mogu imati svi, jer registar je objavljen i dostupan svakome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo