ISTRAŽILI SMO / Gay parade bez incidenta: Jesmo li evoluirali po pitanju ljudskih prava?

Zagrebački gay pride ovaj viked bio je nikad mirniji i manje medijski zastupljen. Jednako mirno i tiho bilo je i tjedan prije na Povorci ponosa u Splitu.

16.6.2014.
18:12
VOYO logo

Vremena kada je policija činila većinski dio Povorke ponosa napokon su postala povijest! Širenju nasilja i mržnje više nema mjesta na zagrebačkom gay prideu jer 13. po redu, sve samo ne nesretan, prošao je gotovo neprimjećeno!

"Ovo je kako treba biti, mirno bez incidenata, s manje policije i s time ulazimo u slijedeći tjedan kada će Vlada donijeti Zakon o partnerstvu, koji bi ovo ljeto trebao usrećiti mnoge od nas", rekao je MarkoJurić iz Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način će se poboljšati prava istospolnih zajednica ali tu posao ne prestaje, treba raditi na eduakciji, a bojim se i na postrožavanju represivnog aparata", izjavila je MirelaHoly.

Hrvatsku su nadvile dugine boje i po pitanju stavova jer čini da je, za razliku od prije 10 godina, biti gay - okej! Dokaz za to je i splitska parada prije tjedan dana. Na prvoj je bilo krvi, a na trećoj znatno manji broj policije i niti jedan incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča oko gay pridea je dobar primjer kako se društvo može promjeniti - kada se aktivno radi na društvenoj promjeni, ja se sjećam prvog pridea - hodali smo doslovce prestrašeni, na nas se pljuvalo i vikalo te nas gađalo lubenicama. Bio sam sad na prideu u subotu, fenomenalno sam se proveo", rekao je GordanBosanac iz Kuće ljudskih prava.

"Na pravoj strani povijesti" bio je moto ovogodišnje povorke koju je, barem što se interesa medija tiče zasjenila nogometna samba. Povorka ponosa više nije ni na naslovnoj strani dnevnih novina. A ni HČSP-ovci ove godine nisu organizirali anti pride. Ali ne zbog toga što su evoluirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se radi o jednom malom djelu ljudi kojem zaista treba pomoć. U tom svijetu gay lobija vrti se jedan ogroman novac i vjerujte mi da koliko sam ja upoznat, a imam određene informacije, barem iz zagrebačkih organizacija, velik broj tih aktivista su isključivo tu zbog novaca", rekao je Frane Čirko iz Mladeži HČSP-a.

Brojni pripadnici hrvatskog javnog života imali bi štošta reći mladom Čirku.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je mogućnost, mi koji smo celebovi, da tu svoju kvazipopularnost iskoristimo u prave svrhe, odnosno da senzibiliziramo javnost na diskriminaciju koja se događa na jugu Europe u 21. stoljeću", kaže voditeljica DanijelaTrbović.

 A sve je to na svojoj koži osjetila i spisateljica MimaSimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji su starci genijalni i svaku curu prihvate, pogotovo ovu zadnju zato jer je najbolja. O vjenčanju ne samo da razmišljam već i planiram. Sad čekamo da dođe Zakon o životnom partnerstvu i da onda možemo napraviti pir. Severina je obećala da će doći, ne bi pivala već samo jela i pila", rekla je Mima.

Baš poput Mime, i Siščanka ErnaHamzagić, u jeku puberteta, shvatila je da ljubi isti spol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala sam zbrku emocija. Znala sam plakati navečer, misleći da to nije normalno. Ali sad se normalno nosim s time, pomirila sam se s time i ponosna sam", rekla je Erna.  

Kada je to priznala sama sebi, kucnuo je čas da tu vijest obznani i najbližima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo svojoj majci sam se outala dvaput, prvi put kad sam joj rekla bila je izvan sebe. Prvo jesmo li mi krivi, potražit ćemo pomoć pa sam joj ja rekla da to nije bolest.. Rasplakala se ali je rekla da sam i dalje njezina kćer", kaže. 

Ignoriranje LGBT zajednicu boli jednako kao i napad.  No i dalje - situacija duž Lijepe naše, barem kada su u pitanju jednaka prava, svijetli u crvenom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Osijeku je situacija kao u Zagrebu prije 20 godina - dakle puno je gore nego ovdje. Ovakvo okupljanje teško da bi se moglo napraviti u Osijeku", rekla je MirnaZlatić iz Udruge Liberos.

Ako se moglo u Splitu, Osijek se ne čini toliko nemogućim. Stavovi za i protiv možda se ne mijenjaju, ali mijenja se količina nasilja i mržnje koja prati ovu šarenu povorku koja, ironično, samo želi jednako pravo na ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo