PONOVNO U JAVNOSTI / Generalima manje od deset minuta

Prva statusna konferencija u žalbenom postupku u procesu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača održana je u četvrtak u Den Haagu i trajala je manje od deset minuta.

29.9.2011.
18:47
VOYO logo

Generali Gotovina i Markač pojavili su se u sudnici prvi put nakon 15. travnja kada su u prvostupanjskom postupku osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora na statusnoj konferenciji koja se saziva kako bi se sud upoznao sa stanjem pritvorenika i razmotrio statusna i proceduralna pitanja.

Na pitanje suca Theodora Merona kakvo mu je zdravstveno stanje i želi li o tome govoriti na sjednici zatvorenoj za javnost, general Gotovina je odgovorio: "Ne, hvala, sve je u redu", a slično je odgovorio i general Markač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je zahtjev obrane dvojice generala da se Srbiji izda obvezujući nalog za dostavu zapisnika Vrhovnog savjeta obrane, za koje obrana misli da dokazuju kako su krajinski Srbi napustili Hrvatsku po naredbi svog vodstva, a ne zbog napada hrvatskih snaga.

Drugi neriješeni podnesak je pismo tužiteljstva u kojem se žali da je obrana u svojoj žalbi iznijela neka povjerljive podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na statusnoj konferenciji bio je i novi član obrane generala Gotovine, švicarski odvjetnik Guenael Mettraux.

Odvjetnik Mettraux je rekao kako obrana smatra da prvostupanjska presuda ima mnogo činjeničnih i pravnih pogrešaka te da je krivo korišten i primijenjen koncept udruženog zločinačkog pothvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe je izrazio optimizam glede ishoda žalbenog postupka, dodajući da je ključna teza žalbe da su napadi u Oluji bili "legitimni napadi na regularne vojne ciljeve na okupiranom hrvatskom području".


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo