tesla, sretan rođendan! / Genijalni izumitelj iz Smiljana koji je zadužio čovječanstvo!

Prije 156 godina rodio se najpoznatiji hrvatski znanstvenik i inovator Nikola Tesla. Bez njegovih izuma nezamisliv je moderan svijet. U povodu obilježavanja obljetnice rođenja tog velikana znanosti u Zagrebu je započela trodnevna manifestacija 'Tesla & friends', koja, između ostalog, otkriva i neke dosad nepoznate Tesline izume.

9.7.2012.
19:10
VOYO logo

Daljinsko upravljanje, radiovalovi, aeoromobil, radar i još sedamsto različitih izuma genija iz Smiljana već više od stoljeća zadivljuje čovječanstvo.

Otkrićem okretnog magnetskog polja i sustava izmjeničnih struja Nikola Tesla doveo je svijet u moderno doba.

"Danas ne bi mogli zamisliti kompletnu industriju, kompletnu civilizaciju bez te izmjenične struje", upozorio je Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu, na važnost ličkog genija.

Neostvareni san bio mu je bežični prijenos struje. No, svoje maštarije uporno je pretvarao u djelo.

Za prijenos radijskih i televizijskih signala zaslužan je još jedan Teslin izum - transformator. Jedan od njegovih briljantnih dosjetki bio je i bioenergetski stimulator. Otkrio ga je beogradski inovator i predstavio na međunarodnoj konferenciji o Tesli u Zagrebu.

"Jedinstven je zato što može da stvara i efekte kakve je stvarao taj njegov aparat, a što danas nitko nije uspio da napravi kao repliku, bukvalno nitko na svijetu", pojasnio je Goran Marjanović, inovator i istraživač Teslinih izuma i novih teorija u fizici.

No, ono što je lakše napraviti velikanu za rođendan slatke su Tesline munje.

"Pošto je poznato da je Nikola Tesla volio šljive i smokve mi smo odlučili napraviti jedan tradicionalni desert to su okruglice od šljiva i smokvi", kazala je Ana Grgić, šefica kuhinje Hotela Regent Esplanade.

Tri okruglice uz trostruki pribor za jelo jer sve što se serviralo Tesli moralo je biti djeljivo s tri. Baš kao i sve što je činio znanstvenik koji je osvijetlio svijet bilo je u znaku broja tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike