STIGAO U REMETINEC / Glavaš na Facebooku objavio: 'Počinjem štrajk glađu!'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu', napisao je Glavaš

5.3.2015.
9:23
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Branimir Glavaš primio je rješenje o privođenju u kojem stoji da 9 mjeseci i 29 dana koliko je proveo u istražnom zatvoru u tom slučaju nije doboljno da bi mogao ostati na slobodi. Zbog toga mora ponovno u istražni zatvor.

Glavaš je, kako je rekao njegov odvjetnik RadanKovač, rekao da je ovo pravno ludilo. Sud nije uzeo u obzir što je Glavaš u zatvoru proveo pet godina, dva mjeseca i dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo kako su četvorica policajaca u civilu stigla u stan Branimira Glavaša, a u 11:20 sati krenuli su put Zagreba! U zatvor u Remetincu stigao je oko 14 sati.

Sam Glavaš oglasio se netom prije uhićenja na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori.

Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama - ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje", napisao je Glavaš.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Branimir Glavaš


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud odredio Glavašu istražni zatvor!

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić rekao da je sudac Zdravko Majerović upravo poslao tzv. 'dovedbeni nalog' za Branimirom Glavašem. Policija, kada zaprimi nalog, treba privesti Glavaša i dovesti ga u što kraćem roku u Remetinec.

Podsjetimo, ovaj nalog posljedica je sinoćnje pravomoćne odluke Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora Glavašu kojemu trenutno vrijedi nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu za ratne zločine u Osijeku na 10 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravomoćnu presudu na osam godina poništio je Ustavni sud nakon pet godina odslužene kazne jer Vrhovni sud nije pojasnio je li u vrijeme počinjenja zločina u Osijeku bio u tijeku međunarodni ili nemeđunarodni sukob.

Glavaš se prisjeća uhićenja iz 2007. godine

OSIJEK - Odvjetnik BranimiraGlavaša, DraženMatijević, izjavio je novinarima u četvrtak ujutro u Osijeku da još nije dobio rješenje Vrhovnog suda RH, kojim je njegovom branjeniku navodno određen istražni zatvor, niti mu je poznato je li policija zaprimila sudski nalog za Glavaševo privođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno pred ulazak u Glavašev stan u Osijeku, Matijević je okupljenim novinarima izjavio da će tužbu Ustavnom sudu podnijeti čim zaprimi rješenje Vrhovnoga suda.

Ocijenio je kako je ovo novi presedan u postupku protiv Glavaša, u kojem se već dogodilo nekoliko presedana, poput onoga da se čovjeka koji tvrdi da je počinio više ubojstava, prevodi u status krunskog svjedoka, što je, ističe odvjetnik Matijević, suprotno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao presedane Matijević navodi i nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koja, kako kaže, "ne priznaje Republiku Hrvatsku", pravomoćno potvrđivanje takve presude, te najnoviji presedan "da se ide u zatvor temeljem nepravomoćne protustavne presude".

Na tvrdnju novinara da je odluka Vrhovnoga suda o određivanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu donesena u tajnosti, a u javnost jučer naknadno "procurila" zbog bojazni da bi Glavaš ponovno mogao pobjeći - odvjetnik Matijević je rekao da "s Vrhovnog suda ništa ne može slučajno procuriti" i da je "sve ovo tempirano".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Glavaševom stanu u Osijeku od jutros se okupljaju članovi HDSSB-a, a nešto poslije 7 sati došao je i predsjednik HDSSB-a DraganVulin. Pred Glavaševim stanom se nalaze i brojne novinarske ekipe.

Odluka Vrhovnog suda, kako su u srijedu prenijeli mediji, uslijedila je nakon što se zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu. Taj je sud, naime, ranije odbio zahtjev tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora za Glavaša koji je pušten iz zatvora u Mostaru nakon siječanjske odluke Ustavnoga suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je 12. siječnja djelomično usvojio Glavaševu ustavnu tužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve "garaža" i "selotejp" i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražni zatvor za Glavaša, tumačeći kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu smanjio na osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo