SUSTIGLA GA PRAVDA / Glavaša prebacili u zenički zatvor na robiju

Image

Tamo će odslužiti zatvorsku kaznu od osam godina, koja mu je dosuđena u Zagrebu, a nedavno potvrđena u BiH. Osuđen je zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku.

20.12.2010.
16:00
VOYO logo

Nakon što mu je prošlog tjedna u BiH potvrđena presuda zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj je dobio osam godina zatvora zbog počinjenja ratnih zločina 1991. godine u Osijeku, Branimira Glavaša su u ponedjeljak prebacili u Kaznenoporpravni zavod zatvorenog tipa u Zenici, gdje će izdržavati zatvorsku kaznu.

S obzirom na vrijeme provedeno u pritvoru u Hrvatskoj i u BiH, koje mu se uračunava u zatvorsku kaznu, te na zakonsku odredbu koja osuđenicima omogućuje oslobađanje nakon što odsluže dvije trećine kazne, Glavaš bi na slobodu mogao izaći za oko četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega je zagrebački Županijski sud osudio prema zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku. Utvrđeno je da je naređivao uhićenja, mučenja i ubojstva sedmero civila, čija su tijela nakon toga pobacana u Dravu.

Na čitanju presude Glavaš se nije pojavio, nego se dao u bijeg u BiH, koja ga Hrvatskoj nije mogla izručiti jer ima dvojno državljanstvo. Tijekom bijega uspio je u Hercegovini izgraditi kuću, ali u međuvremenu su Hrvatska i BiH sklopile sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod kaznenih djela, koji je doveo do Glavaševa uhićenja i odsluživanja dosuđene mu kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo