OSTAO BEZ IMUNITETA / Glavaša uhititi i pritvoriti

Saborski zastupnik Branimir Glavaš više nema imunitet kada je riječ o presudi za ratne zločine u Osijeku, ali s obzirom da se nalazi u BiH, čiji je i državljanin, to ne znači mnogo.

11.5.2009.
9:07
VOYO logo

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odredilo je u ponedjeljak poslijepodne pritvor saborskom zastupniku Branimiru Glavašu, osuđenom na deset godina robije zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku. S obzirom da službeno nije poznato gdje se Glavaš trenutno nalazi, za njim je odmah raspisana i tjeralica, ali zasad samo domaća, dok je međunarodna tek u pripremi.

No, kad god i međunarodna tjeralica bude raspisana, od nje neće biti pretjerane koristi, s obzirom da je Glavaš na dan izricanja presude otišao u BiH, čije je državljanstvo (uz hrvatsko) stekao krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke o pritvoru i tjeralici donesene su na temelju odluke saborskog Mandatno imunitetnog povjerenstva (MIP), koje je u ponedjeljak Glavašu ukinulo zastupnički imunitet. Za takvu su odluku glasovali svi članovi MIP-a, osim šefa Glavaševe stranke Vladimira Šišljagića koji je zatražio da se skidanje imuniteta odgodi do pravomoćnosti presude.

Šišljagić se pritom ponovno obrušio na premijera Ivu Sanadera, optužujući ga da se izjavom o navodnom izravnom uplitanju sudske vlasti u predizbornu kampanju zapravo sam upleo u rad sudske vlasti, što je uostalom zaključio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijerova izjava da sud nije smio presudu donijeti pred izbore i da će o tome razgovarati s ministrom Šimonovićem govori da se ne odvija sve po planu. To je očito uplitanje izvršne u sudsku vlast koje bi i u manje demokratskim državama od naše značilo mirnu ostavku premijera", rekao je Šišljagić i dodao da Glavaš nije bjegunac, već da je u BiH otišao kao slobodan čovjek. Izjavio je i da se boji kako bi Glavaša netko mogao likvidirati.

Sam Glavaš, koji se svojim fanovima na predizbornom skupu obratio telefonski u nedjelju navečer, preduhitrio je proceduru nakon raspisivanja tjeralice te nije čekao da bude priveden, već je i prije skidanja imuniteta otišao u federalnu policiju kako bi prijavio gdje po BiH boravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina zbog ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Osijeku.

Više doznajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo