OSAM GODINA ZATVORA / Glavašu u BiH potvrdili hrvatsku presudu

Image
Image

Pravomoćna presuda na osam godina zatvora, koja je Glavašu izrečena na zagrebačkom Županijskom sudu, potvrđena je na Sudu BiH tako da sada može krenuti izdržavanje kazne.

14.12.2010.
16:02
VOYO logo

SARAJEVO - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu kojom je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora, koju mu je već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je u utorak iz sjedišta suda u Sarajevu.

Kako se navodi u obrazloženju, Glavašu je kazna od osam godina zatvora izrečena zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva opisana u hrvatskom kaznenom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizivno je vijeće Suda BiH, razmatrajući priziv Glavaševe obrane, djelomice prihvatilo prigovor na dio presude Županijskog suda u Zagrebu o vremenu provedenu u pritvoru koje se računa u kaznu.

Sud BiH podsjeća kako je zbog Glavaševa bijega u BiH hrvatsko ministarstvo pravosuđa 24. kolovoza ove godine uputilo zamolbu vlastima BiH da preuzmu izvršenje zatvorske kazne u skladu sa sporazumom o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između vlasti Hrvatske i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ujedno prva pravomoćna potvrda u BiH neke presude izrečene u Hrvatskoj.

Branimir Glavaš u Hrvatskoj je osuđen jer je od srpnja do kraja prosinca 1991. u Osijeku, obnašajući dužnost tajnika općinskog sekretarijata za narodnu obranu, a djelujući kao stvarni zapovjednik obrane tog grada, postupao protivno odredbama međunarodnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna mu je izrečena jer je sud utvrdio da je, iako je bio dužan, propustio spriječiti mučenje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu te što je zapovjedio ubojstva i protuzakonita pritvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo