TAKO TO RADE NAŠI / Glavnu riječ u Afganistanu - vode Hrvati!

Glavnu riječ u Afganistanu - vode Hrvati! Barem kada je riječ o obuci vojnih instruktora u tamošnjoj vojnopolicijskoj školi. Na čelu s hrvatskim mentorima, obuku, koju pomažu i druge zemlje misije ISAF-a, dosad je završilo više od 600 vojnika.

15.5.2012.
18:35
VOYO logo

Ovako to rade Hrvati. U kampu Julian afganistanske vojske - obuku vode hrvatski mentori. Vojnopolicijska škola kroz koju je dosad prošlo više od 600 vojnika, jedina je takva u Afganistanu, a hrvatska vojska ovdje ima poseban zadatak.

"Afganistanski instruktori odrađuju cijeli posao, mi samo obučavamo instruktore. Ne treniramo afganistanske vojnike, to je posao za instruktore", izjavio je vodnik DejanDomek, hrvatski mentor na vojno-policijskoj školi.

Pod hrvatskim vodstvom, u obuci sudjeluju i crnogorska, slovenska,  bosanskohercegovačka, makedonska i albanska vojska. Unatoč zahtjevnom poslu, uspjeh je postignut.

"70% njih sposobno je obavljati svoj posao neovisno. Imaju poteškoća sa časnicima i s instruktorima. Nije lako trenirati trenere, odnosno instruktore koji kreću od nule. Oni nemaju iskustva u vojnoj policiji, to je ključni problem", tvrdi brigadir ŽeljkoAkrap, zapovjednik vojnopolicijske trenerske savjetničke skupine.

"Koalicijske snage ISAF-a neće još dugo biti u Afganistanu, jednom će otići. Ali došli su nam pomoći, i s obzirom na to da smo od njih naučili sve što smo mogli, sad možemo obučavati svoje polaznike", kazao je MustafaHussini, afganistanski instruktor.

Polaznici su zadovoljni. Nakon što ih hrvatski i ostali strani mentori napuste, afganistanski instruktori prilagodit će međunarodne standarde obuke, kako bi svoju vojnu policiju i snage sigurnosti pripremili za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo