TA DIVNA STVORENJA / Globalno zatopljenje ubija male medvjediće

S topljenjem leda na Arktiku stradava sve više polarnih medvjedića koji u potrazi za ledenim stanište moraju plivati na velikim udaljenostima zboga čega imaju veći mortalitet od mladunčadi koja ne mora daleko plivati.

19.7.2011.
9:41
VOYO logo

Mladunci polarnih medvjeda, koji sa svojim majkama moraju plivati na velikim udaljenostima zbog toga što se njihovo ledeno stanište topi, imaju veći mortalitet od mladunčadi koja ne moraju daleko plivati, kaže se u novoj studiji.

Polarni medvjedi love, hrane se i mladunce donose na svijet na ledu ili na kopnu i nisu po prirodi morska stvorenja. Ranije izvješća su zabilježila da pojedine životinje plivaju stotine kilometara kako bi došle do ledenih platformi ili kopna, no posljednja studija je jedna od prvih koja pokazuje da ti plivački maratoni predstavljaju veću opasnost za polarne medvjediće.

Mladi medvjedi nemaju mnogo sala i nisu dobro izolirani te ne mogu biti jako dugo u hladnoj vodi. Mršaviji su od svojih roditelja te vjerojatno ne plutaju na površini kao stariji medvjedi tako da će na nemirnom moru teže uspijevati držati glave nad vodom.

Usporedno sa otkrićem nove studije šezdesetak ekoloških aktivista iz Greenpeacea u ponedjeljak je odjenulo kostime polarnih medvjeda i krenulo prema središtu edinburške naftne kompanije Cairn Energy kako bi potražili kopiju dokumenta za kojeg misle da se sastoji od planova izljevanja nafte u arktički krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju nisu mogli pronaći ono što su tražili u tvrtki, pa su se lancima vezali jedni za druge i zahtjevali da im pokažu svoj neekološki plan. Akciju članova Greenpeacea možete pogledati u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo