DRUŽENJE U TRAKOŠĆANU / Godišnjica prvog susreta: 'To je bio početak stvaranja povjerenja'

Pahor se prisjetio da je na prvom sastanku upitao Kosor ima li povjerenja u njega na što je ona odgovorila da ima, ali da svojim djelima to povjerenje treba i potvrditi što je, kako on kaže, njemu bilo dovoljno.

31.7.2013.
14:31
VOYO logo

Slovenski predsjednik Borut Pahor koji je s Jadrankom Kosor danas u Trakošćanu otkrio spomen-obilježje u povodu četvrte godišnjice njihova prvog susreta 2009., kao tadašnjih premijera, rekao da je to bio početak stvaranja čvrstog međusobnog povjerenja i početak rješavanja zajedničkih problema, a Kosor da je to bio temelj koji je otvorio put dogovora dviju zemalja te omogućio dovršetak hrvatskih pregovora i ulazak u EU .

Na samostojećem postolju na terasi dvorca Trakošćan fotografija je Pahora i Kosor sa spomenutog sastanka, uz prigodan tekst da su se na tom mjestu 31. srpnja 2009. godine prvi puta sastali predsjednici Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Kosor i Pahor složili su se danas u ocjeni da je taj sastanak održan u teškoj atmosferi loših međusobnih odnosa dviju zemalja kad je Slovenija blokirala 14 od 35 poglavlja pregovora o ulasku Hrvatske u EU, neriješenih graničnih pitanja te ozbiljne prijetnje da situacija eskalira i u sigurnosnom pogledu.

Pahor je istaknuo da je ključno u rješavanju problema bilo uspostavljanje međusobnog povjerenja, prvenstveno na osobnoj razini između njega i Jadranke Kosor, a nakon toga i na razini Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, slovenski predsjednik je rekao da je neriješene probleme u vezi s pitanjem granice te slovensko deblokiranje pregovora trebalo rješavati istovremeno, za razliku od prijašnjih pokušaja kada je svaka strana inzisitrala da se prvo riješi jedan, a zatim drugi problem.

Pahor se prisjetio da je na prvom sastanku upitao Kosor ima li povjerenja u njega na što je ona odgovorila da ima, ali da svojim djelima to povjerenje treba i potvrditi što je, kako on kaže, njemu bilo dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je rekla da je, iako tada nije donesena nikakva odluka, trakošćanski susret označio dogovor obiju strana o novom načinu rješavanja problema. Trakošćan, odnosno kamen Trakošćana, temelj je koji je otvorio put dogovora Hrvatske i Slovenije te omogućio dovršetak hrvatskih pregovora i ulazak u EU, rekla je Kosor .

U Trakošćanu je dogovoren način rada, odnosno da se u javnost neće izlaziti s informacijama sve dok se s obje strane ne postigne konačan dogovor. Na djelu nije bila tajna, nego tiha diplomacija – rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je ujedno potvrdila tadašnju tešku poziciju Hrvatske, a neposredno prije sastanka u Trakošćanu u razgovoru s Manuelom Barrosom dobila je poruku da Hrvatska i Slovenija moraju same međusobno postići dogovor ili Hrvatska neće uspjeti nastaviti i okončati pregovore o ulasku u EU.

Kosor tvrdi da je tada postignut najbolji mogući dogovor, o čemu svjedoči i izjava pape Benedikta XVI. da je dogovor Hrvatske i Slovenije o pitanju granice primjer ostalim državama kako rješavati slična pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog sastanka Pahor i Kosor u Trakošćanu malo tko je bio uvjeren u brz i pozitivan ishod rješenja problema iako je premijer Pahor tada, na konferenciji za novinare, izjavio da će se dogovor postići do Božića iste godine.

Dogovor je potpisan mjesec dana ranije u Stockholmu što je omogućilo Hrvatskoj da nastavi pregovore o ulasku u EU – podsjetio je Borut Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit hoće li susreti Pahor-Kosor u Trakošćanu postati tradicionalan, slovenski predsjednik je odgovorio da najvjerojatnije neće budući da je današnji susret organiziran u sklopu obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

Drukčijeg mišljenja je Jadranka Kosor koja je u šali naglasila da pregovore o tome tek treba otvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, današnji susret slovenskog predsjednika Pahora i bivše hrvatske premijerke, a današnje saborske zastupnice, Kosor organiziran je na inicijativu dviju susjednih općina, slovenske pogranične općine Videm i hrvatske općine Bednja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo