Drama u zaleđu splita / Golemi požar kod Rudina progutao nekoliko kuća i automobila!

Požar koji je rano poslijepodne buknuo u blizini Rudina progutao je nekoliko štala, napuštenih kuća i dva automobila, no ljudskih žrtava nije bilo.

27.8.2012.
15:29
VOYO logo

Dalmacija je i dalje na udaru vatrene stihije. Najteže je u blizini Rudina, naselja iznad Kaštela gdje je vatra ugrozila i kuće. U jednoj je ostala zarobljena starica koju je spasila hitna pomoć. Gorjelo je na brdu  Kozjak, nekoliko kilometara iznad splitskog aerodroma koji je zbog čestog preleta kanadera i dima bio zatvoren. Požari na šibenskom području su lokalizirani, a sumnja se da neki od njih nisu izbili slučajno.

Požar koji je rano poslijepodne buknuo u blizini Rudina, naselja iznad Kaštela, zaprijetio je kućama, a više od 120 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom kako vatra ne bi zahvatila kuće, izvijestili su vatrogasci na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje je ozbiljno. Vatra se niz padine spušta prema kućama u Rudinama, a više od 120 vatrogasaca nadljudskim se naporima bori da zaštiti kuće. U gašenju sudjeluju i dva kanadera te helikopter", izjavio je poslijepodne za Hinu zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak.

Po njegovim riječima, gašenje je otežavao jak vjetar koji je raspirivao vatru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Jutarnjeg lista, nadljudskim naporima gasitelja naselje je ipak obranjeno, no vatra je progutala nekoliko štala, napuštenih kuća i automobila, a izgorjelo je više hektara borove šume, makije, niskog i visokog raslinja.

"Imamo informacije o šteti. Nagorjelo je nekoliko vikendica i automobila, ali zasad nemamo preciznih podataka o tomu", rekao je Taslak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Hitne pomoći iz plamteće kuće izbavili su teško pokretnu 70-godišnju ženu koja je zbog požara ostala zarobljena.

"Nije se mogla očekivati katastrofa ovakvih razmjera, ali čine mi se da ovim nadljudskim naporima vatrogasci to dovode pod kontrolu", kazao je gradonačelnik Kaštela, Josip Berket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomoć stiže vojska

Vatrogasci koji gase požar u Rudinama, iznad Kaštela, kasno poslijepodne pozvali su vojsku da se im pomogne gasiti vatru u brdskome dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude potrebno, vojska bi večeras mogla izaći na teren gasiti veliki požar", izjavio je za Hinu zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak.

Po njegovim riječima, dva su vatrogasca zbog dima imala tegoba s očima pa je jedan od njih otpušten s terena, a drugi je ostao. Još gori u brdu iznad naselja, a zbog vjetra, prijeti opasnost i od razbuktavanja vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi moglo potrajati još satima. Pred vatrogascima i stanovnicima je duga i besana noć.

Požar kod Planog pod kontrolom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također gori i kod mjesta Sveta Marta kod Planog. Vatrogasno-operativno središte Divulje zaprimilo je u 12,58 sati zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod mjesta Sveta Marta kod Planog, a vatra ugrožava stambene objekte.

Požar gase zemaljske i zračne snage, izvijestio je DUZS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreno i kod Peručkog jezera

U 11,53 sati zaprimljen je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, makije i raslinja na području Satrića kod Peručkog jezera. Požar gase zračne i zemaljske snage. Požar trave i visokog raslinja kraj brane Peruča gase zemaljske i tri kanadera. Gašenje je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Šibensko-kninskoj županiji požar trave i niskog raslinja kod općine Ervenik – Mokro Polje (Knin) lokaliziran je u 11,26 sati. Požar je gasilo 14 gasitelja s četiri vozila i zračne snage.

Požar kod Ražine prema Brodarici lokaliziran je u 9,43 sati. Požar su gasile zemaljske snage – 19 vatrogasaca sa sedam vozila i dva kanadera, a u požaru je izgorjelo pola hektara borove šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo