IZVJEŠTAJ O NEPRAVILNOSTIMA / GONG: Opet kupovina i agitiranje

Image

Iz GONG-a i u drugom krugu javljaju o nepravilnostima. U Požegi su se kupovali glasovi, u Zagrebu se zaokruživalo grafitnim olovkama, kršila se šutnja...

31.5.2009.
15:33
VOYO logo

ZAGREB - U priopćenju tijeka izbornog dana GONG je izvijestio da su do 14 sati njihove mobilne ekipe posjetile 250 birališta te da se na većini glasovanje odvija mirno i bez većih kršenja izbornog procesa, no na dijelu biračkih mjesta odvija se uz nepoštivanje tajnosti glasovanja ali i kršenje izborne šutnje, koja na nekim mjestima prelazi u otvoreno agitiranje.

U Sibinju pred školom, gdje se nalaze tri biračka mjesta, stoji aktualni načelnik općine i agitira. Požeški SDP-ovci kažu da su pristaše HDZ-a u nekoliko prigradskih naselja kupovali glasove, o čemu navodno postoje i svjedoci, pa je Državnom odvjetništvu podnesena prijava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U GONG-u kao primjere nepravilnosti navode da na nekim izbornim mjestima glasački listići nisu promiješani i okrenuti licem prema dolje, već se dijele po redu, uz glasno navođenje imena i prezimena birača te da ispred biračkih mjesta stranački aktivisti vode evidenciju tko je izašao na izbore.

Članica Općinskog izbornog povjerenstva u Nebljusima kod Donjeg Lapca dovela je na biralište skupinu birača te im iza paravana čitala listiće i pomagala glasovati. Na upozorenje promatrača, bila je bezobrazna te im odgovorila da ona zna koja prava oni imaju i što je njoj činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bibinju su listići poredani po serijskim brojevima, a osobe koje provjeravaju identitete birača glasno daju do znanja tko glasuje tako da je to moguće povezati sa serijskim brojem. Promatračica je upozorila o tome predsjednika biračkog odbora, koji joj je odgovorio da je "stranka odlučila da listići budu tako okrenuti" i oglušio se na primjedbu.

Biralište u Piškorovcu kod Male Subotice postavljeno je u šatoru na ulazu u selo. Ondje je nastao opći kaos i gužva, birače se dovozi kombijima, glasuje se bez identifikacijskih dokumenata, a biračima koji nisu upisani u popise, bez potvrde se izdaje glasački listić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na biračkom mjestu Meje u Splitu sestra Željka Keruma je slagala listiće. U Kerumovom stožeru su rekli kako je gospođa promatračica i prebrojavala je glasačke listiće, na što kao promatračica ima pravo. Na biralištu na Šestinskom Dolu u Zagrebu glasuje se grafitnim olovkama, što je bio slučaj i u prvom krugu.

U Vukovaru, na otprilike 50 metara od birališta, nalazi se parkiran kombi oblijepljen plakatima HDZ-a, navodi GONG i dodaje kako u Lovreće selu (Krapinsko-zagorska županija) te u općini Bedenica (Zagrebačka županija) članovi HDZ-a agitiraju po kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plakati su se lijepili, a leci dijelili na nekoliko mjesta u Osijeku i Požegi, a u sandučićima zgrada u Vukovaru pojavili su se letci "Udruge Stanara grada Vukovara", kojima se poziva građane da izađu na izbore te glasuju za SDP-ova kandidata za gradonačelnika. Dijeljenje letaka zabilježeno je i u Zaprešiću te Garešnici.

Telefonskog agitiranja bilo je u Đakovu, gdje je građane kontaktirala osoba navodno iz gradskog odbora HDZ-a te ih pitala hoće li izaći na glasovanje. U Splitu je građanku telefonski kontaktirao izborni stožer Ranka Ostojića (SDP) kako bi je podsjetili da se danas održava drugi krug izbora za gradonačelnika i župana te joj ponudili prijevoz do izbornoga mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Blizni Donjoj svećenik je na misi rekao građanima da trebaju glasovati za HDZ-ova kandidata. Svećeničkog agitiranja bilo je i u Petrovskom (Krapinsko-zagorska županija).

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo