MINISTAR LINIĆ ZA RTL DANAS / 'Gospodarskog rasta nemamo zato što privreda nije počela raditi!'

Putem društvenih mreža ministri su odgovarali na pitanja zabrinutih građana, a o planovima Vlade za budućnost razgovarali smo u RTL-u Danas s ministrom financija Slavkom Linićem.

29.9.2013.
18:41
VOYO logo

Nedoumice i nezadobvoljstvo koje je nastalo među građanima nakon što je Vlada objavila svoj plan za spas proračuna - pokušao je razmrsiti ministarski trio: Opačić, Linić i Grčić.

Putem društvenih mreža odgovarali su na pitanja zabrinutih građana, a o planovima Vlade za budućnost razgovarali smo u RTL-u Danas s ministrom financija SlavkomLinićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to da niste mogli iskalkulirati da će biti toliko veliki manjak proračuna?

"To je vrlo jednostavno. Ulazak u EU košta Hrvatsku, košta 4,7 milijardi više nego što je bilo lani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to smo znali...

"Postoji i nešto drugo. Nema gospodarskog rasta. Taj trošak je trebao biti pokriven tim rastom. Nema li toga, to je manjak proračuna. Isto tako, morali smo sanirati zdravstvo, brodogradnju, željeznicu, platiti dugove... To je dodatnih 190 milijardi ukupnog duga države s dodatnih 2,5 milijarde kamata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je krivo iskalkulirala i mogućnost prihoda. Gospodarski rast nije bio onakav kakav ste vi planirali.

"Ostaje pitanje zašto nema gospodarskog rasta. Razlog je jednostavan - privreda je u problemima. Nije počela raditi i jednostavno nemamo rasta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sad vrijeme da se ipak obratite MMF-u?

"MMF vam ne treba da biste provodili štednju. Vlada to radi cijelo vrijeme. Mi možemo ići u daleko veću štednju, ali što ćemo time dobiti, još manju potrošnju. To je stvar politike ove Vlade. S njom nikad neće biti zadovoljni čuvari međunarodnih financija. Mnogi u Hrvatskoj vole pričati o štednji, ali vole čuti i nezadovoljstvo onih na kojima se štedi. Pitanje je zašto se privreda nije pokrenula."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku godine trebat će Vam još mnogo novca. Više od milijardu eura morat ćete vratiti. Otkud ćete taj novac nabaviti? Hoćete li se uopće moći zadužiti s ovako velikim deficitom?

"To i je razlog što je Vlada donijela poseban program mjera kojima će se dodatnom štednjom morati smanjiti 17 ili 19 milijardi deficita države. Nadamo se da će mjere biti uspješne. I da je to jedan od programa kojim ćemo investitorima objasniti da smo u stanju upravljati svojim dugom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika će biti kamata?

"Već je sad visoka, 6 - 6,5 posto. A moguće je da će ići i do 7. Ali bitno je da se možemo zadužiti i da se ima povjerenja u hrvatske dugove. Kada toga ne bi bilo, onda je potreban MMF."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li dirati mirovine koje idu iz proračuna ili plaće u javnom sektoru?

"Bit će manji broj zaposlenih. Najveći problem su enormni dodaci koji nisu na bazi rada nego ranijih odluka Vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ćemo konačno imati gospodarski rast? Hoće li ga biti sljedeće godine?

"Taj optimizam dijelimo. Napokon je dobar dio projekata u državnom sektoru završen. Nadam se da ćemo sukobe sa 'zelenima' oko energetike riješiti da počnemo s investicijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIJELI RAZGOVOR S MINISTROM LINIĆEM POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo