DUEL MRSIĆA I RIBIĆA U RTL-u DANAS / 'Gospodo, zašto se niste mogli dogovoriti?'

Naša novinarka uspjela je okupiti dva glavna aktera današnjih pregovora između Vlade i sindikata i upitati ih zašto se ponovno nisu mogli dogovoriti o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.

16.7.2012.
19:10
VOYO logo

Propala je i zadnja šansa za dogovor Vlade i sindikata te slijedi arbitraža, a uživo u RTL-u Danas, predsjednik Matice hrvatskih sindikata VilimRibić i ministar rada i mirovinskog sustava MirandoMrsić
objašnjavaju zašto.

"Vlada se htjela dogovoriti danas, mi smo predložili izjavu kojom se Vlada obavezuje da se prilikom izrade novog Temeljnog kolektivnog ugovora sljedeće godine materijalna prava kojih smo se odrekli  ponovno stave na stol i da se o njima ponovno razgovara i da tada budu realna s obzirom na situacijom u kojoj se nalazimo", izjavio je Mrsić.

"Čak smo bili spremni da se i na temelju dogovora sa svim sindikatima potpiše jedan aneks izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora gdje bi to bilo osnaženo. Predstavnici Vlade su imali mandat da to naprave, međutim druga sindikalna strana i dalje inzistira na tome da materijalna prava kojih se sada odreknu, jednog dana Vlada to vrati, no ona to ne može napraviti. Ne možemo potpisati obaveze koje ne možemo ispuniti. Ne možemo dugoročno obavezati ovu Vladu, a niti sve ostale Vlade da isplatimo nešto čega nema.

"Sindikati su se također htjeli dogovoriti, no mi smo na stol dobili ponudu od izjavi, o obećanjima. Previše smo iskusni u ovom poslu da bi prihvatili obećanja i nakon primjedbe te vrste. Dobili smo ponudu za dodatak kolektivnom ugovoru od jednog članka u kojem bi se Vlada obavezala na vraćanja instituta božićnice i regresa, a nije rečeno ni kada ni u kojim uvjetima. Kada smo tražili da se to napiše crno na bijelo i protumači nam se, dobili smo niz proturječnih informacija jer Vlada nije znala što je htjela", tvrdi predsjednik sindikata Vilim Ribić.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Vlada je htjela da se sindikati odmah očituju hoće li potpisati tu ponudu ili ne, a mi to nismo u mogućnosti, uz svu volju. Naša je platforma vrlo jasna, mi ne dopuštamo spuštanje razine prava koju su do sada postigli javni službenici. Ta prava su vrlo skromna, ona ni u čemuu ne pretjeruju. Nama je samo potrebna jasna artikulacija članka koja ćemo mi onda staviti na tijela sindikata", uporan je Ribić.

"Mi čelnici ništa ne forsiramo već čekamo da Vlada izađe sa zadnjom ponudom koju ćemo mi ponuditi ili tijelima sindikata ili na jesen referendumom među našim članovima".

Gospodin Ribić opet iskrivljuje istinu, kao i uvijek do sada. Vlada je jasno rekla: materijalna prava u budućnosti DA, materijalna prava iz prošlosti NE

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na to ministar rada oštro odgovara:

"To je kupovanje vremena na koje Vlada ne pristaje jer imamo vrlo jednostavan cilj, a to je očuvati proračun i rejting Hrvatske, kao i radna mjesta te očuvati isplatu plaća. Svi ovi pregovori išli su za tim ciljem".

"Gospodin Ribić opet iskrivljuje istinu, kao i uvijek do sada. Vlada je jasno rekla: materijalna prava u budućnosti DA, materijalna prava iz prošlosti NE", napao je Mrsić Ribića.

"Pitali smo vrlo jasno sindikate pristaju li na tu platformu, međutim sindikati i dalje ne pristaju na to da ono čega se odreknemo sada, da se ne možemo tome vratiti u budućnosti, ali se možemo razgovarati o budućnoj isplati božićnica i regresa, kada se gospodarska situacija u Hrvatskoj promjeni".

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

(Foto: RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na pitanje o arbitraži trebao je odgovoriti ministar Mrsić, no umješao se Ribić kojeg je očito uvrijedila ministrova izjava o tome kako on iskrivljava istinu.

"Gospodin Mrsić govori neistinu kao i uvijek i to je bilo uvrijedljivo. Oni ne mogu proglasiti arbitražu ako se svih osam sindikata s arbitražom ne usuglasi. Mi ćemo još razmisliti hoćemo li odbiti arbitražu, ali mi bi voljeli više dobiti taj tekst pa da naša tijela mogu razmisliti. To je naša otvorena ponuda".

Ministar Mrsić na to je samo ponovio kako sindikati ponovno kupuju vrijeme te da je Vladina ponuda jasna.

"Napravili smo sve što su sindikati tražili. Arbitraža i ponuda sindikatima ide, Vlada uvijek ima mogućnost da linearno smanji deset posto koeficijente svima, no nije to htjela napraviti jer to ja zadiranje u osnovicu", kazao je Mrsić. "Odlučni smo da obranimo proračun i rejting Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribić pak smatra da će rejting Hrvatske najviše pogoditi kada  rejting agencije shvate da se Vlada ulvači u sudske tužbe i dugove koje će iznositi milijarde kuna.




Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo