EKOLOŠKI SVJESNI / Gosti hotela proizvode struju

Svatko tko to želi može u predvorju hotela voziti bicikl desetak minuta. Osim što proizvede izvjesnu količinu struje, biciklist dobije i vaučer za večeru.

30.9.2010.
10:43
VOYO logo

KOPENHAGEN - U hotelu Crowne Plaza u glavnom gradu Danske je smješteno nekoliko sobnih bicikla, a namijenjeni su svima koji se požele malo rekreirati. Nerijetko za njih sjednu i poslovni ljudi u odijelima.

Bicikli su, naime, spojeni s baterijama, a svi biciklisti zapravo proizvode struju. Prije nego što ode u upotrebu struja se sprema u posebnu bateriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 12 minuta vožnje biciklist može proizvesti 10 watta električne energije i k tome još dobije vaučer za besplatnu večeru.

"Ovo ne samo da je dobro za zdravlje, nego je dobro i za okoliš. Dobijete dvije stvari odjednom", kaže gost Thomas Mortensen koji je također odlučio proizvesti malo struje za hotel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crowne Plaza Hotel je, inače, prvi hotel u svitu koji je potpuno ekološki. Struju dobivaju i od solarnih ploča te s vjetrenjača. Sav namještaj je izrađen od recikliranog materijala, a hrana koja se poslužuje je u potpunosti organska. Ostaci hrane se odvoze u bio elektranu i od nje se opet dobiva energija. Svi električni uređaji su štedljivi.

Iako je opremanje u početku bilo nešto skuplje očekuje se da će se uloženi novac vratiti kroz pet godina. U Kopenhagen već dolaze hotelijeri iz cijelog svijeta jer žele preuzeti njihov model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo