Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
čestitka na majici

Grabar-Kitarović u Kabulu se susrela s hrvatskim vojnicima

Zapovjednici kontingenta upoznali su hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović sa svojim zadaćama, a ona im je prenijela zahvalnost afganistanskih vlasti na svemu što oni rade za mir rade

RTL/Hina/ 11.5.2015. u 12:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak s trideset pripadnika hrvatskoga kontingenta misije Odlučna potpora u zapovjedništvu misije u Kabulu te im izrazila veliku zahvalnost za doprinos uspostavi mira u Afganistanu.

Zapovjednici kontingenta, odnosno njegovih sastavnica, upoznali su hrvatsku predsjednicu sa svojim zadaćama, a ona im je prenijela zahvalnost afganistanskih vlasti na svemu što oni rade za mir.

Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju počela višednevni službeni posjet Afganistanu, razgovarala je s predsjednikom Ašrafom Ganijem koji je istaknuo da 'samo ona zemlja, poput Hrvatske, koja je prošla ratna stradanja može u najboljem smislu razumjeti sve teškoće kroz koje desetljećima prolazi Afganistan'.

Grabar-Kitarović u ponedjeljak je hrvatskim vojnicima prenijela da su afganistanski dužnosnici 'silno pohvalili posebno postupanje hrvatskih vojnika s lokalnom zajednicom'. Predsjednica je bila odjevena u maskirnu uniformu, a ispod je nosila prigodnu majicu za Majčin dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Topli pozdrav iz Kabula svima, a posebno majkama", piše u komentaru na Facebooku.

"Ne samo da uspostavljate red i mir, već i prisni kontakt kojim se mijenja i cijela slika o ljudima koji su u misiji", rekla je.

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Grabar-Kitarović razgovarala je u Kabulu i sa zapovjednikom misije Odlučna potpora Johnom F. Campbellom.

Afganistanske snage rade na uspostavi mira, ali i dalje traju sukobi s pobunjenicima te je u 2014. poginulo 400 njihovih pripadnika, a samo u jednom danu prošli mjesec njih 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatsko izaslanstvo poslije podne u ponedjeljak odlazi na sjever Afganistana, u bazu u Mazar-i-Šarifu.

Ondje se treba sastati sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć Sjever Andreasom Hannemanom i visokim civilnim predstavnikom NATO-a za to područje Corneliusom Zimmermannom te s guvernerom pokrajine Balk Mohamadom Ata Norom i koordinatoricom hrvatske razvojne pomoći Rababehom Nadžaibi i korisnicima pomoći.

Grabar-Kitarović u više je navrata posjetila Afganistan i NATO-ove snage kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i kao hrvatska ministrica vanjskih poslova. Ovo joj je prvi službeni posjet kao hrvatske predsjednice i zapovjednice Oružanih snaga RH.

Odlučna potpora dio je NATO-ovog angažmana u Afganistanu u izmijenjenom obliku i ulozi nakon što je krajem 2014. završena sigurnosna operacija ISAF, pokrenuta 2001. kao dio sveobuhvatnih napora međunarodne zajednice za stabiliziranjem zemlje poslije svrgavanja talibanskog režima. Prvenstvena uloga ISAF-a bila je potpora afganistanskoj vladi u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu zemlje i izgradnju demokratskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Suprotno ISAF-u, Odlučna potpora nije borbena misija, već NATO s partnerima od 1. siječnja ove godine provodi obuku, savjetovanje i pomaže afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti.

U misiji pod zapovjedništvom generala Campbella sudjeluje oko 13 tisuća pripadnika međunarodnih snaga iz četrdesetak zemalja, među kojima je velika većina Amerikanaca.

Hrvatska temeljem odluke Sabora u Afganistan može uputiti do 120 svojih vojnika, a trenutačno ih se u Afganistanu nalazi devedesetak.

Od početka angažmana HV-a u operaciji ISAF-a 2003., u Afganistanu je sudjelovalo više od 4500 hrvatskih vojnika, od kojih 162 vojnikinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL/Hina/ 11.5.2015. u 12:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
traže vašu pomoć

Europol objavio fotografije najtraženijih bjegunaca u Europi. Među njima i trojica Hrvata

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba