O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA / Grabar-Kitarović u UN-u: 'Morala sam prisegnuti u muškom rodu'

Na panelu o rodnoj ravnopravnosti za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva nakon isteka 2015. koji su kao granicu zacrtali Ujedinjeni narodi, hrvatska predsjednica pozvala je na "promjenu u glavama", na "ukidanje patrijarhalnih obrazaca mišljenja"

6.3.2015.
19:00
VOYO logo

NEW YORK - Žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju, rekla je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku Kolinda Grabar-Kitarović koja je probila nevidljivi stakleni strop i postala prva predsjednica Hrvatske, ali je u govoru odala počast i hrvatskoj pionirki u rušenju zapreka, ponižavanoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki.

"Stakleni strop" kojim se simbolično označavaju zapreke na koje žene nailaze u profesionalnom napredovanju i koje ih priječe da dosegnu vrh hijerarhije u tvrtkama, probila je i predsjednica Sijera Leonea EllenJohnsonSirleaf, također sudionica tematske rasprave o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je podsjetila da je osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kao dragocjeno iskustvo iz tog razdoblja istaknula je svoje boravke u Afganistanu gdje je promicala unapređenje statusa žena u toj islamskoj državi s teretom teških godina talibanskog režima koji je iznimno degradirao žene.

"Možemo postići sve što želimo ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka", rekla je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svome je govoru odala počast svim onim ženama koje su nas zadužile svojim primjerom.

Spomenula je prvu hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku koja je "bila ponižavana i diskriminirana", prisiljena skrivati se u redakciji, pisati pod pseudonimom, no unatoč svemu ustrajala je i nije se predala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je od tada velik posao učinjen na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje.

Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod, rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na panelu o rodnoj ravnopravnosti za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva nakon isteka 2015. koji su kao granicu zacrtali Ujedinjeni narodi, hrvatska predsjednica pozvala je na "promjenu u glavama", na "ukidanje patrijarhalnih obrazaca mišljenja".

"Dosadašnji ritam promjena bio je prespor", ocijenila je sijeraleonska predsjednica i zauzela se za to da pristup djevojčicama obrazovanju i informacijama ne smije ostati na retorici želimo li promijeniti "nepravedni svijet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ukinemo sve zapreke na putu osnaživanja žena, možemo osigurati budućnost za sve", poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u uvodnoj riječi panela nabrojao sva dosadašnja ostvarenja na postizanju rodne ravnopravnosti, ali i ukazao na goleme poslove koje tek treba obaviti.

U svijetu je još pet zemalja koje nemaju nijednu ženu u parlamentu i osam država koje nemaju nijednu ženu u vladi, rekao je Ban i pozvao čelnike tih zemalja da oslobode put ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene ne smiju biti zatočene u neznanju i na rubu, već im treba omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima ljudske djelatnosti, rekao je i zaključio da se razvojni ciljevi koje su Ujedinjeni narodi zacrtali mogu ostvariti samo uz punu ulogu žena u ljudskom razvoju.

Raspravu uoči Međunarodnog dana žena i na 20. godišnjicu prihvaćanja Pekinške deklaracije koja je potvrdila temeljno načelo da su prava žena i djevojaka "neotuđiv, cjelovit i nedjeljiv dio univerzalnih ljudskih prava", otvorio je predsjednik Opće skupštine UN-a Sam Kahamba Kutesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo