BEZ OLAKŠICA I DIJELA HARAČA / Građani državi poklonili 2,3 milijarde kuna

Image

Od 1. srpnja na snagu stupaju zakonske izmjene prema kojima se ukidaju niža stopa kriznog poreza te gotovo sve olakšice u sustavu poreza na dohodak. Harač će do 1. studenoga nastaviti plaćati oni s primanjima većim od 6.000 kuna.

30.6.2010.
18:02
VOYO logo

ZAGREB - Od 1. srpnja na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je smanjen broj i visina stopa tog poreza, a bit će ukinuta i niža stopa kriznog poreza, ona od 2 posto na plaće i mirovine u iznosima od 3.000 do 6.000 kuna. To će, ujedno, značiti i povećanje tih mjesečnih primanja za 60 do 120 kuna.

Građani su, zaključno sa sutrašnjim danom, nepovratno darovali državi 2 milijarde i 300 tisuća kuna. Oko 920 tisuća građana u srpnju će dobiti veće plaće, dok će još pola milijuna kuna sjesti na račun države do studenog - kada će se harač ukinuti za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, krizni porez na primanja viša od 6.000 kuna ostaje do 1. studenoga, a njega će plaćati oko 344.000 građana.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak smanjuje se broj i visina stopa tog poreza - najniža stopa s dosadašnjih 15 posto smanjuje se na 12 posto, ostaje stopa od 25 posto, ukidaju se porezne stope od 35 i 45 posto, a uvodi se nova stopa od 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se porezna stopa od 12 posto primjenjuje na poreznu osnovicu do visine dvostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka, odnosno do 3.600 kuna mjesečno, stopa od 25 posto na razliku porezne osnovice između dvostrukog i šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (između 3.600 i 10.800 kuna mjesečno), a stopa od 40 posto na poreznu osnovicu iznad šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (iznad 10.800 kuna mjesečno).

Nakon izmjena Zakona o porezu na dohodak i uvođenja novih poreznih stopa povećat će se neto primici za oko 1,48 milijuna građana, procjenjuju u Poreznoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. srpnja se, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dohodak, ukidaju porezne olakšice na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (tzv. treći stup), izdatke za zdravstvene usluge i ortopedska pomagala te za stambene potrebe.

No, te će se olakšice ipak moći priznati u godišnjem obračunu poreza na dohodak za ovu godinu, ali samo za uplaćene do 30. lipnja 2010. i u ukupnom iznosu do najviše 6.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 1. srpnja na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dobit, a njima se posebno razlučuju privatna i potrošnja u poslovne svrhe, uvodi reda u poslovanje međusobno povezanih poduzetnika te se želi spriječiti transakcije prema off shore kompanijama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo