drugi krug prijevremenih izbora / Građani izabrali gradonačelnike i načelnike, Brkić: 'HDZ je pobjednik ovih izbora'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U drugom krugu prijevremenih izbora Dubrovnik, Hvar, Korčula, Pag i Novi Marof dobili su gradonačelnike, dok se i u Milni, Petlovcu, Strahonincu, Gundincima i Čaglinu izabrani novi načelnici

22.3.2015.
22:48
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prijevremeni lokalni izbori u drugom krugu u nedjelju su održani u pet gradova i pet općina: gradonačelnici su izabrani u Dubrovniku, Korčuli, Novom Marofu, Hvaru i Pagu, a načelnike su dobile općine Milna na Braču, Strahoninec, Čaglin, Petlovac i Gudinci.

HDZ-ov kandidat Siniša Jenkač novi je gradonačelnik Novog Marofa za kojeg je glasovalo 57,27 posto birača (3.267 glasova) koji su izašli na izbore, a glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u Marofu je izrazio zadovoljstvo jer, kako je rekao, kandidati te stranke pobjednici su u 9 od 17 gradova i općina u kojima su u dva kruga održani prijevremeni lokalni izbori.
Jenkačev protukandidat Darko Hrenić, dosadašnji gradonačelnik i kandidat Čačićeve Narodne stranke-reformisti, osvojio je 2.336 glasova ili 40,95 posto.

U izjavi za Hinu Jenkač je istaknuo da je prije drugog kruga očekivao pobjedu u omjeru 60:40 te da je to i ostvareno. Zahvalio je svim biračima na podršci, a sve stranke pozvao je na suradnju u interesu grada Novog Marofa. Kao prvi gradonačelnički potez najavio je reviziju dosadašnjeg poslovanja grada i financijske situacije. 

Među prvima Jenkaču je čestitao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je stigao u Novi Marof. U izjavi za novinare Brkić je pozvao Zorana Milanovića da što prije raspiše izbore jer, kako kaže, svaki novi dan ove Vlade je agonija za hrvatsko gospodarstvo i za budućnost mladih ljudi. Dodao je i da će bez obzira kada će se izbori održati HDZ biti uvjerljivi pobjednik.

Kako je ocijenio, lokalni izbori su pokazatelj da se hrvatski narod vraća HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima.

Naglasio je da je HDZ pobjednik u 9 od 17 gradova i općina gdje su održani prijevremeni izbori te je proglasio je HDZ pobjednikom ovih izbora.

Ocijenio je da su birači prepoznali sve one mjere gospodarskog oporavaka, otvaranja novih radnih mjesta i skrb za hrvatskog čovjeka koje stranka nudi kroz svoj program.

S druge stranke Brkić tvrdi da su birači kaznili nesposobnost, nekompetenciju i bahatost Kukuriku koalicije, a posebno njenog predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušić ponovno gradonačelnik Dubrovnika

Prema privremenim neslužbenim rezultatima gradskog izbornog povjerenstva, novi gradonačelnik Dubrovnika je Andro Vlahušić (HNS- SDP-HSU) koji je osvojio 50,1 posto potpore građana, dok je njegov protukandidat Mato Franković, kandidat liste stranaka na čelu s HDZ-om osvojio 47,49 posto potpore birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je glasovanju pristupilo 18.081 birača, odnosno 47 posto od 38.468 registriranih birača.

Vlahušića je podržalo 9.059 Dubrovčana, a Frankovića njih 8.587.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije objave rezultata Franković kojega su podržali još HSS, HSP-AS. HSLS- BUZ i HDS je priznao izborni poraz.

Gradonačelnik Korčule HDZ-ov Andrija Fabris

Prema privremenim rezultatima izbornog povjerenstva, novi gradonačelnik Korčule je Andrija Fabris (HDZ) koji je osvojio 49,27 posto potpore građana, dok je njegov protukandidat SDP-ov Franc Stenek osvojio 47,97 posto glasova.
Za Fabrisa je glasovalo 1.516 Korčulana, a Steneku je glas dalo njih 1467. Ukupno je glasovalo 59,09 posto registriranih birača.

Andrija Fabris je kampanju ocijenio korektnom te naglasio kako političkim suparnicima pruža ruku suradnje za dobro grada Korčule.

"Želim se zahvaliti svim sugrađanima koji su mi ukazali povjerenje da u ovih dvije godine mandata budem odgovoran za boljitak grada Korčule. Čestitam našim političkim protivnicima, bila je fer i korektna borba. Pružamo im ruku suradnje za dobrobit grada'', rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu Andrija Fabris

Za načelnika općine Gudinci izabran SDP-ov Ilija Markotić

U drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika općine Gundinci u nedjelju je izabran kandidat koalicije SDP-HNS Ilija Markotić, koji je po privremenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva osvojio 54,69 posto glasova.
Markotiću je, od ukupno 1582 birača, svoj glas dalo njih 548. Zamjenik načelnika je Mladen Karavidović.

Protukandidatkinja Gordana Vuković (koalicija HDZ-HSP AS), dobila glasove 430 birača ili 42,91 posto.

Dosadašnji gradonačelnik Stjepan Užarević (Nezavisna lista) nije se kandidrao ponovno. Njegov prijedlog općinskog proračuna na vijeću nije prošao zato što je većina vijećnika kad se glasalo bila suzdržana.

HDZ-ova Ana Maria Rošin nova načelnica općine Milna na Braču

Kandidatkinja HDZ-a Ana Maria Rošin u drugom je krugu lokalnih prijevremenih izbora u nedjelju izabrana za novu načelnicu općine Milna na Braču osvojivši, prema neslužbenim rezultatima, 66,83 posto glasova dok je njezin protukandidat Frane Lozić (SDP) osvojio 28,8 posto glasova birača izašlih na izbore, doznaje se u Općinskom izbornom povjerenstvu.
Tako je na lokalnim prijevremenim izborima u Milni na Braču u nedjelju u drugom krugu došlo do promjene na dužnosti općinskog načelnika pošto je Frane Lozić bio na načelnik prije prijevremenih izbora koji su raspisani zbog neprihvaćanja općinskog proračuna za 2015. godinu..

Pag: premoćna pobjeda dosadašnjega gradonačelnika Maržića

Dosadašnji gradonačelnik Paga Željko Maržić, član Paške stranke, koja ga je kandidirala u koaliciji s SDP-om, HSS-om i DC-om, premoćno je pobijedio na prijevremenim izborima za gradonačelnika osvojivši u drugom krugu, po privremenim rezultatima, 1260 glasova birača ili 71,67 posto.

"Razlika je evidentna, očekivao sam pobjedu, da budem otvoren, ali ne možda ovoliko izrazitu. Međutim, ovoliki postotci daju mi još veću obvezu i odgovornost prema biračima koji su me podržali u drugom krugu ovolikim brojem," rekao je ponovno izabrani gradonačelnik Maržić, kojemu je u prvom krugu pobjeda izmakla za 15 glasova.

Njegov protukandidat Tino Herenda (HDZ) osvojio je 450 glasova birača ili 25,60 posto.

Lehkec ponovno izabran za načelnika općine Strahoninec

Na prijevremenim izborima za načelnika općine Strahoninec u Međimurskoj županiji pobijedio je dosadašnji načelnik Franjo Lehkec (HSS), koji je u drugom krugu po privremenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva dobio 768 ili 60,42 posto glasova birača.
Lehkec je bio kandidat HSS-a, HNS-a, HSLS-a, HDZ-a, Reformista, Međimurske stranke i Hrvatske demokršćanske stranke. Zamjenik načelnika je Josip Šipek.

Protukandidatkinja Sanja Krištofić (SDP) dobila je 491 ili 38,63 glasova birača. Izborima se odazvao 1271 birač, od ukupno 2295, što je izlaznost od 55,38 posto.

Franjo Lehkec je izjavio kako je njegov ponovni izbor dokaz da rušenje legalno izabrane izvršne vlasti ne vodi ničemu. Kazao je kako su građani prepoznali da se ovih godinu i pol dana radilo pošteno, racionalno i s ciljem dobrobiti Općine. Tako će, rekao je, raditi i dalje i izrazio uvjerenje da će općina Strahoninec biti u rangu s drugim prosperitetnim jedinicama lokalne samouprave.

SDP-ov Rino Budrović ponovno gradonačelnik Hvara

Kandidat SDP-a Rino Budrović u nedjelju je u drugom izbornom krugu izabran za gradonačelnika Hvara osvojivši, po privremenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, 63 posto glasova, dok je njegov protukandidat Jurica Miličić (HDZ) osvojio 37 posto glasova birača izašlih na izbore.

Budrović je bio na dužnosti gradonačelnika Hvara i prije no što su raspisani prijevremeni lokalni izbori zbog neusvajanja gradskog proračuna za 2015. godinu.

U Čaglinu za načelnika izabran Dalibor Bardač

Načelnik općine Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji prema privremenim rezultatima je Dalibor Bardač, kandidat HDZ i HSS koji je osvojio 62, 58 posto glasova.
Protukandidat Ivan Đurina (SDP-HNS-HSU) osvojio je 35,88 glasova.

Milan Knežević novi načelnika općine Petlovac

U drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika baranjske općine Petlovac, prema privremenim rezultatima, izabran je kandidat koalicije HDZ-HSS Milan Knežević, izvijestilo je Općinsko izborno povjerenstvo.
Knežević je dobio 50,29 posto glasova, dok je kandidat koalicije HNS-Stranka umirovljenika (SU) i dosadašnji načelnik Drago Dominić dobio 46,02 posto glasova.

Vlada je u siječnju raspisala izbore u toj općini jer Općinsko vijeće nije zakonskom roku usvojilo općinski proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike