Najodgovorniji: političari / Građani rekli svoje: Korupcija je najveći problem!

Image
Foto: Photos.com

U internetskoj anketi koja se u posljednih tjedan dana mogla ispuniti na stranicama ministarstva i Vladinim društvenim mrežama korupcija je prepoznata kao veći problem od lošeg gospodarskog stanja, siromaštva i lošeg standarda, rada Vlade te kriminala općenito.

31.7.2012.
13:48
Photos.com
VOYO logo

Unatoč brojnim "uskočkim" istragama te postupcima u kojima se sudi nekada najvišim državnim dužnosnicima korupcija je, po mišljenu gotovo 2.500 građana i građanki koji su sudjelovali u anketi Ministarstva pravosuđa, drugi najveći hrvatski problem, odmah iza nezaposlenosti.

U internetskoj anketi koja se u posljednih tjedan dana mogla ispuniti na stranicama ministarstva i vladinim društvenim mrežama korupcija je prepoznata kao veći problem od lošeg gospodarskog stanja, siromaštva i lošeg standarda, rada vlade te kriminala općenito. Građani su kao ozbiljnije probleme istaknuli i nedostatak mogućnosti za mlade, niske plaće i loš obrazovni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po mišljenju ispitanika najodgovorniji za stupanj korupcije su političari, koji od nje imaju i najviše koristi, dok su odmah iza njih službenici i državni dužnosnici.

Da je korumpirani političar najveća prijetnja društvu, opasniji od ucjenjivača, seksualnog prekršitelja ili utajivača poreza, vjeruje više od 43 posto ispitanih, a slijede korumpirani sudac (26,58 posto) te korumpirani službenik ili državni dužnosnik (17,25 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 55 posto anketiranih smatra da je načešći oblik korupcije zlouporaba položaja i ovlasti, s gotovo 23 posto slijedi "namještanje" poslova i drugi oblici pogodovanja, dok je na trećem mjestu primanje i davanje mita.

Rezultati pokazuju da je korupcija najprisutnija na lokalnoj razini javne uprave, zatim u sudstvu, političkim strankama, inspekcijskim službama i velikim domaćim tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 42 posto ispitanih tvrdi da takva saznanja temelji na vlastitom iskustvu, a nešto manje od 41 posto na iskustvima poznanika, prijatelja i obitelji. Samo 17 posto ispitanih odgovorilo je da je stav o najkorumpiranijim područjima steklo informacijama iz medija.

Ipak, više od 34 posto ispitanih odgovorilo je da ne bi prijavili slučaj korupcije, uglavnom zbog toga što vjeruju da od toga ne bi bilo nikakve koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se korupcija uspješnije suzbijala, po mišljenju više od 63 posto ispitanih, potrebno je postrožiti zakone i presude, a dobrodošla je i "antikorupcijska promidžba" u krugu obitelji, poznanika ili prijatelja.

Kako je anketu pogledalo više od četiri tisuće ljudi, od kojih ju je 2.469 u cijelosti ispunilo, u ministarstvu zaključuju da je odaziv građana bio dobar. Ističu da je jedan od osnovnih ciljeva provedene ankete izrada smjernica za unaprjeđenje novog Akcijskog plana uz strategiju suzbijanja korupcije, operativnog dokumenta nacionalne antikorupcijske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo