konferencija u vatikanu / Gradonačelnici iz cijelog svijeta kod Pape: čovječanstvo suočeno s brojnim prijetnjama

Image
Foto: AP

Obećali su da će primijeniti Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda u svojim gradovima, odnosno iskorijeniti glad i ekstremno siromaštvo te zajamčiti održivo upravljanje vodom i energijom

22.7.2015.
21:49
AP
VOYO logo

Više od 65 gradonačelnika iz cijeloga svijeta u srijedu je najavilo da će primijeniti Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG) u svojim gradovima i tako se boriti protiv globalnog zagrijavanja te objavilo kako se društvo suočava s brojnim prijetnjama.

Na konferenciji u Vatikanu gradonačelnici, od njujorškog Billa de Blasia i pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, do gradonačelnika Rio de Janeira, Stockholma, Johannesburga i Mexico Cityja, potpisali su da prihvaćaju tu obvezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo tkivo našeg društva pod prijetnjom je rastućih nejednakosti, neostvarenih potreba ekstremnog siromaštva i prirodnog okoliša koji napadaju sve češći i sve intenzivniji toplinski valovi, suše, poplave, rast morske razine te druge prijetnje povezane s klimom", kaže se u gradonačelničkoj izjavi.

Ujedinjeni narodi u rujnu će usvojiti SDG. Među tim je ciljevima i 17 obećanja svjetskih čelnika da će do 2030. iskorijeniti glad i ekstremno siromaštvo, smanjiti nejednakost unutar zemalja i među zemljama, postići rodnu jednakost, zajamčiti održivo upravljanje vodom i energijom te poduzeti hitne korake u borbi protiv klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo obratio se gradonačelnicima u utorak. Dvodnevna je konferencija najnoviji pokušaj Vatikana da utječe na politike država kad su u pitanju teme poput održiva razvoja i klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo