BAREM NEKAKAV POMAK / Grčić za RTL Danas: 'Reformi će biti u svim segmentima'

Iznenađenja nema, hrvatsko gospodarstvo i dalje je u minusu. No pad se ipak usporio, a u Vladi ne skrivaju zadovoljstvo. A zašto su zadovoljni unatoč tome što je BDP u padu, otkrio nam je gost RTL-a Danas, potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

30.8.2013.
18:54
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu BDP-a u drugom tromjesečju. Iako
je HNB u srpnju procijenio kako bi se BDP mogao smanjiti za jedan posto, BDP je ipak realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012.

Zašto u Vladi ne skrivaju zadovoljstvo unatoč tome što je BDP u padu, rekao nam je gost RTL-a Danas potpredsjednik Vlade BrankoGrčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je barem nekakav pomak. Ovo je ipak najmanji pad u mandatu ove Vlade što govori da se trendovi mijenjaju. Ohrabruje nas činjenica da su sve komponente BDP-a u drugom kvartalu rasle, osim da je rastao uvoz, a rast uvoza utječe na pad domaće proizvodnje zbog čega je ipak stopa u konačnici negativna. Po prvi put su u duljem vremenskom razdoblju rasli osobna potrošnja, a posebno nas veseli rast investicija. Posebno su rasle investicije u javnom sektoru, u prvih šest mjeseci podignuta je razina realiziranih projekata za 30 posto. To su sve rezultati ove Vlade, ali na žalost još uvijek nedovoljno da dokučimo pozitivnu stopu čemu se nadamo u trećem kvartalu možda uslijed dobre turističke sezone."

Na pitanje hoće li biti dodatnih rezova i dodatnih reformi, Grčić je odgovorio da se reforme moraju dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo sigurno ući u proceduru prekomjernog deficita, EK to primijenjuje u gotovo svim zemljama. U idućih nekoliko godina mi ćemo morati obaviti fiskalnu konsolidaciju, a posebno zbog činjenice da ima jako puno skrivenih deficita i u zdravstvu i u saniranju mnogih firmi koje su ušle u proces predstečajnih nagodbi, dakle puno deficita još iz prošlog mandata koje ova Vlada mora uvesti u okvir od 3 % BDP-a, odnosno ispod 3 % BDP-a", objasnio je.

Znači li to da možemo, osim mirovinske, očekivati i socijalnu reformu te rezanje nekih prava koja se zloupotrebljavaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih sad prejudicirao, ali će reformi u svim segmentima biti. I u zdravstvu i u mirovinskom sustavu i u socijali te u drugim segmentima funkcioniraju države", zaključio je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo