bolje neopravdani sati... / GROZD izdao upute za izbjegavanje seksualnog odgoja

Image
Foto: RTL

'Ako ne želite da Vaše dijete pohađa nastavu zdravstvenog odgoja (ili samo 4. modula), uputite pismeno objašnjenje izuzeća djeteta razrednici/ku (kopiju na znanje ravnatelju), uz zamolbu da Vas unaprijed obavijesti kad se obrađuje 4. modul kako bi dijete izostalo s tog dijela programa', stigao je savjet iz GROZD-a za roditelje.

17.9.2013.
13:26
RTL
VOYO logo

Udruga GROZD, koja je široj javnosti postala poznata zbog agresivne kampanje protiv zdravstvenog odgoja, izdala je upute za postupanje roditelja u školama. Preciznije, upute kako da roditelji izbjegnu da njihova djeca uče seksualni odgoj.

GROZD naglašava kako je program koji je Ministarstvo uvelo u ovoj školskoj godini identičan onome koje je Ustavni sud u svibnju 2013. godine ukinuo i drže neprihvatljivim da se program nameće svima iako je dio roditelja protiv takvog kurikuluma.

"Ministarstvo bi se sada trebalo ispričati roditeljima i djeci, a ne ih ponovno prisiljavati da pohađaju isti program", istaknuli su GROZD-ovci u svom priopćenju naglašavajući kako je prošlogodišnji program bio protuustavno uveden u škole.

"Ministarstvo bi trebalo omogućiti izbor između dva različita programa kako bi sva djeca imala mogućnost pohađanja programa sukladnog roditeljskim odgojnim uvjerenjima", piše u priopćenju.

GROZD zatim savjetuje roditeljima da se umreže s drugim roditeljima istih stajališta te da izaberu u Vijeće roditelja predstavnika svojih svjetonazora.

'Ministarstvo ruši dignitet roditelja i ulogu Vijeća roditelja'

"Upoznajte članove Vijeća roditelja s opisanom trenutnom situacijom. Objasnite im da rad Vijeća roditelja gubi svaki smisao ako se roditeljima, nakon što pokažu neslaganje s dijelom školskog programa, oduzme pravo da o tome govore. Apelirajte na svakog člana Vijeća, bez obzira dijelio on Vaše mišljenje o zdravstvenom odgoju ili ne, da digne glas protiv takvog ponašanja Ministarstva jer se na taj način potpuno ruši dignitet roditelja i uloga Vijeća roditelja", napisali su u uputama.

Također su pozvali roditelje da u Vijeću donesu sljedeći zaključak: "Protivimo se novonastaloj situaciji u kojoj ministar može samostalno uvesti zdravstveni odgoj, a Vijeće roditelja više uopće nema priliku iskazati svoje mišljenje o zdravstvenom odgoju kroz (ne)odobravanje godišnjeg Plana i programa rada škole. Program zdravstvenog odgoja koji je uvelo MZOS je velikom broju roditelja u Hrvatskoj sporan. Ako se Vijeću roditelja onemogući izražavanje mišljenja o spornim temama, onda se gubi smisao postojanja Vijeća roditelja. Zalažemo se za suradnički odnos roditelja i škole u kojem će postojati dobra volja da se roditelje sasluša i uvažava.
Pozivamo se i na Odluku Ustavnog suda koja sadrži uputu da se zatraži mišljenje Vijeća roditelja. Tražimo i poštivanje različitosti među roditeljima te poštivanje Odluke Ustavnog suda u kojoj se navodi da se prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja moraju uvažavati filozofska i vjerska uvjerenja roditelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nekoliko neopravdanih sati je manja šteta od štetnosti programa'

"Ako ne želite da Vaše dijete pohađa nastavu zdravstvenog odgoja (ili samo 4. modula), uputite pismeno objašnjenje izuzeća djeteta razrednici/ku (kopiju na znanje ravnatelju), uz zamolbu da Vas unaprijed obavijesti kad se obrađuje 4. modul kako bi dijete izostalo s tog dijela programa. Nakon propuštenih sati napišite ispričnicu; prema Pravilniku o kućnom redu škole roditelj može opravdati izostanak do tri dana (prijedlog pismenog zahtjeva i ispričnice nalazi se ovdje)", pojasnili su kako da omogućite svojoj djeci markiranje.

"Preporučamo da otvoreno navedete stvarni razlog, a ne izmišljeni (npr. odlazak zubaru i sl.), pa i po cijenu neopravdanih sati; nekoliko neopravdanih sati je manja šteta od štetnosti programa", zaključili su u GROZD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo