NOVI "RAT SVJETOVA" / Gruzija u općoj panici zbog lažnih TV vijesti

TV Imedi emitirala je simulaciju "najgoreg dana u gruzijskoj povijesti", ali malo tko je u Gruziji shvatio da je riječ o simulaciji.

14.3.2010.
11:42
VOYO logo

TBILISI - Gruzijce je u subotu uhvatila panika zbog televizijske emisije u kojoj je prikazana simulacija atentata na predsjednika države Mihaila Sakašvilija, popraćena snimkama ruskih tenkova koji jurišaju prema glavnom gradu Tbilisiju.

Sporni je program u udarnom večernjem terminu emitirala provladina televizija Imedi, objavivši na početku emisije kako je sve uistinu simulacija, no idućih minuta o tome nije bilo ni riječi, a na ekranu nije stajala nikakva obavijest o čemu je zapravo riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj je uzbuđeno čitao "vijesti", prikazana je "izjava" ruskog predsjednika Medvedeva, stigla je "vijest" o atentatu na Sakašvilija, a zatim i "informacija" o ruskoj invaziji na Gruziju. Sve je to trajalo oko deset minuta, očito dovoljno da prestravi narod, kojega vlast ionako svakodnevno pumpa propagandom o "zločestom ruskom neprijatelju".

U roku od minute građani su počeli bježati iz svojih domova prema skloništima. Panično su nazivali svoje najbliže, zbog čega je odmah došlo do zagušenja mobilnih mreža. Čak je evakuirana jedna kino dvorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo zatim, ruska novinska agencija Interfax objavila je kratku informaciju o navodnoj ruskoj invaziji na Gruziju, a moskovski radio Echo prekinuo je redoviti program kako bi prenio tu Interfaxovu vijest.

Televizijska simulacija "najgoreg dana u gruzijskoj povijesti", koja je Gruzijce psihološki vratila u kolovoz 2008., kada se dogodila stvarna ruska invazija na njihovu državu, okončana je nakon deset minuta voditeljevom isprikom u slučaju da je program nekoga uplašio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobri poznavatelji prilika u Gruziji kažu kako iza ove spačke stoji, ni manje ni više, nego sam predsjednik Sakašvili. Navodno je narodu htio poručiti da bi se upravo takav scenarij dogodio da na vlast kojim slučajem dođu sve popularniji oporbenjaci, koji se zalažu za obnovu prijateljskih odnosa s Moskvom te su nedavno posjetili ruskog predsjednika Medvedeva.

Simulaciju, kakva nije viđena od kultne Wellesove radio-drame "Rat svjetova", pogledajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo