anto nobilo: / 'Haag će presuditi da je Hrvatska bila agresor na BiH!'

Image
Foto: PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo za tursku Agenciju Anadolija izjavio je kako vjeruje da će Haaški sud presuditi da je Hrvatska bila agresor u BiH.

21.9.2012.
16:06
PIXSELL
VOYO logo

Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izjavio je za tursku Agenciju Anadolija da očekuje kako će presuda Jadranku Prliću i ostalima iz vojno-političkog vrha takozvane Herceg-Bosne biti 'suštinski neugodna za Hrvatsku'.

Iako nije htio komentirao kakva bi mogla biti  individualna kaznena odgovornost Prlića i ostalih, izjavio je kako će zasigurno ispasti da je 'Hrvatska intervenirala u Bosni i Hercegovini i da se faktički tamo dogodio međunarodni oružani sukob u kojem je jedna od zaraćenih strana bila i Hrvatska'.

"To je neobično neugodno za Hrvatsku. Ja znam da će se sve to izignorirati, ali takva definicija se može i drugačije i grublje reći, a to je da je Hrvatska bila agresor u BiH", kazao je Nobilo.

Nadalje je nastavio kako čak nije najvažnije jesu li hrvatske oružane snage bile u BiH temeljem Sporazuma Izetbegović - Tuđman, dakle, uz pristanak Sarajeva, nego kakvu je ulogu imala takozvana Herceg-Bosna.

"Oni su u svojim analizama došli do toga da je cijela tvorevina Herceg-Bosna bila stvorena i financirana od strane Hrvatske, te da je postojala apsolutna operativna kontrola hrvatskih vlasti nad vlastima te paradržave Herceg-Bosne. Herceg-Bosna je djelovala u ime i za račun hrvatskih interesa u BiH, dakle, kao agent Hrvatske. Iz toga oni izvlače zaključak da je Hrvatska  bila u međunarodnom oružanom sukobu sa vladom u Sarajevu", pojašnjava odvjetnik, kojeg je turska agencija okarakterizirala kao 'jedanog od najpoznatijih pravnika s prostora Balkana uopće'.

Stoga, posljedica po samu Republiku Hrvatsku moralo bi biti.

"Kada u jednoj pristojnoj državi stavite na stol presudu koja će biti argumentirana, a ja sam još daleko ranije vidio te argumente i dokaze o umiješanosti Hrvatske, to bi moralo izazvati neku reakciju. Moralo bi izazvati i politički potres. Povijest ne možemo vratiti, ali morali bismo imati jedan jasan stav sadašnje hrvatske države, njene vlasti pa i javnosti u širem smislu prema događajima iz ranih 90-ih. Bojim se da će to izostati, a to nije civilizacijski. To je ono što se ne bi smjelo dogoditi kada se ta presuda donese. Dakle, ne bi smjelo izostati jasno političko pozicioniranje Hrvatske prema tim događajima. A onda i prema Tuđmanu. Jer, kako vrijeme ide, ovdje je Tuđman sve popularniji. Zaboravljaju se grijesi, a ostaje da je bio na čelu stvaranja Hrvatske", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo