špijuni iz kine? / Hakeri upali u računala pet ministarstava EU

Image
Foto: Photos.com

Kompanija tvrdi da je nepravilnosti uočila kada je krajem kolovoza pratila rad glavnog računalnog poslužitelja koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sustave.

10.12.2013.
7:23
Photos.com
VOYO logo

Kineski hakeri špijunirali su računala petorice ministara vanjskih poslova iz Europske unije prije rujanskog summita G20, na kojem je glavna tema bila kriza u Siriji, pokazalo je istraživanje američke tvrtke za računalnu sigurnost FireEye, objavio je Reuters.

Hakeri su upali u kompjutersku mrežu ministara poslavši zaražene e-mailove njihovom osoblju s naslovima poput Američke_vojne_opcije_ u_Siriji , izvijestila je tvrtka FireEye, koja se bavi prodajom antivirusne tehnologije tvrtkama. Kada su primaoci otvorili zaražene dokumente zločudni kodovi učitavali bi se u njihova računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija tvrdi da je nepravilnosti uočila kada je krajem kolovoza pratila rad glavnog računalnog poslužitelja koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sustave. No, FireEye je izgubio pristup hakerima kada su, nedugo prije početka summita G20 u Sankt Peterburgu, prešli na drugi server.

U toj američkoj tvrtki uvjereni su da su se hakeri baš tada spremali započeti krađu računalnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici tvrtke nisu željeli otkriti iz kojih su zemalja ministri čija su računala hakirana. Naveli su tek da je riječ o članicama Europske unije te da su napade prijavili FBI-ju, čiji glasnogovornik Reutersu tu informaciju nije želio komentirati.

"Tema napada bila je američka vojna intervencija u Siriji", izjavio je istraživač FireEyea Nart Villeneuve, jedan od šest znanstvenika koji su pripremili izvješće. Dodao je da to ukazuje kako je cilj bio nešto više od krađe intelektualnog vlasništva, a mete zemlje članice G20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je na temelju niza tehničkih dokaza siguran da je riječ o hakerima iz Kine, no nema niti jednog dokaza koji bi hakere povezao s kineskom vladom.

Središnja tema summita G20, 5. i 6. rujna u Sankt Peterburgu, bila je sirijska kriza, a neki su europski čelnici tada vršili pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu da odgodi vojnu intervenciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo