više od tisuću poginulih / Hamas pristaje na primirje u Gazi, ubijene još tri osobe

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela. Izrael je u nedjelju ujutro prekinuo primirje te nastavio s napadima. Međutim, oko podneva Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje.

27.7.2014.
9:20
AP
VOYO logo

Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo stupiti na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu, priopćio je u nedjelju glasnogovornik te islamističke skupine.

"Kao odgovor na intervenciju UN-a i s obzirom na stanje našeg naroda i povodom ramazanskog Bajrama, frakcije su pristale na 24-satno humanitarno primirje, s početkom u nedjelju u 14 sati", kazao je Sami Abu Zuhru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael u nedjelju ujutro prekinuo primirje: Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Za sada nema reakcije Izraela koji je nešto ranije opozvao svoje 24-satno primirje nakon što je Hamas raketama zasuo južni i središnji dio Izraela.

Izraelska vojska je u nedjelju prijepodne objavila kraj humanitarnog primirja i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze zbog 'neprekinutih raketnih napada Hamasa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog raketnih napada Hamasa koji ne prestaju tijekom humanitarnog primirja...vojska će smjesta nastaviti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze, u zraku, na moru i kopnu", stoji u priopćenju izraelske vojske.

Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob je u nedjelju ušao u 20. dan, a tijekom tog razdoblja poginulo je 1.049 Palestinaca, među kojima su većina civili, dok je 6.000 ranjeno. Na izraelskoj strani su poginula 43 vojnika i dvoje civila te jedan radnik s Tajlanda.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Ubijeno troje Palestinaca

Troje Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u Pojasu Gaze nakon nastavka izraelskih vojnih operacija na tom palestinskom području, doznaje se iz službe za izvanredna stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica Palestinaca poginula su u tenkovskom napadu u središtu Pojasa Gaze, dok je treći poginio nedaleko od Khan Younisa, na jugu Gaze, pojasnio je isti izvor.

Hamas preuzima odgovornost za raketiranje Izraela nakon primirja

Palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo je u subotu navečer odgovornost za ispaljivanje sedam raketa na Izrael, od kojih dvije na Tel Aviv, i tako praktički odbio produljenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze koje je isteklo u 20 sati po lokalnom, odnosno 19 po srednjoeuropskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirene su se oglasile diljem zemlje u trenutku kada su ispaljene rakete, priopćila je policija.

Za ispaljivanje raketa, od kojih je pet palo na Nachal Oz na jugu izraela, a dvije na područej tel Aviva, odgovornost je preuzeo oružani ogranak Hamasa, Brigade Elzedina al Kasama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je u subotu prihvatio produžiti za četiri sata, do ponoći, današnji 12-osatni prekid vatre, objavili su izraelska vojska i ministarstvo informiranja.

Nakon što je u subotu ujutro tzv. humanitarno primirje stupilo na snagu stanovnici Gaze iskoristili su to vrijeme kako bi pokopali mrtve i pokušali na brzinu obnoviti zalihe hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu navečer sastao se izraelski uži kabinet vlade kako bi raspravljao o međunarodnim aktivnostima, koje predvodi američki državni tajnik John Kerry, kako bi se uspostavilo trajan prekid vatre, no, kako se doznaje, najmanje jedan ministar zalaže se za nastavak vojne operacije.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo