slučaj 'prlić i drugi' / Haški tužitelji složno s obranom traže dulje rokove

Image

Ističući da se radi o vrlo kompleksnoj i opširnoj presudi u predmetu "Prlić i drugi" tužitelji smatraju da bi se rok za podnošenje najave žalbe trebao produljiti na najmanje 90 dana

14.6.2013.
20:34
VOYO logo

Haško tužiteljstvo pridružilo se u petak zahtjevu obrane bosanskohercegovačkih Hrvata da se produlje rokovi za najavu žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su šestorica bivših čelnika Herceg-Bosne osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora, objavio je u petak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ističući da se radi o vrlo kompleksnoj i opširnoj presudi u predmetu "Prlić i drugi" tužitelji smatraju da bi se rok za podnošenje najave žalbe trebao produljiti na najmanje 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrane su tražile odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku smatrajući to povredom prava njihovih branjenika.

Obrane su u interesu pravde zatražile da se produlji rok za podnošenje najavi žalbi na 60 dana od dana objave engleskog prijevoda presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila Haškog suda određuju da strane u postupku moraju u roku od 30 dana od izricanja prvostupanjske presude najaviti žalbu i u njoj precizno navesti na koje elemente presude namjeravaju podnijeti žalbu te naknadno ne smiju nadopunjavati žalbu izvan toga okvira.

Presuda je napisana na 2629 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u svibnju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad Muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo