Žele sudjelovati u raspravi / 'HDSSB nije nikom jamčio da će podržati ustavne promjene'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik HDSSB-a istaknuo je kako i dalje žele konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

21.12.2013.
11:06
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako Ustavne promjene nisu bile dogovorene i njegova stranka nikome nije jamčila da će dići ruke u Hrvatskom saboru za to, dodavši da HDSSB i dalje želi konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

"S obzirom na brojne nejasnoće i na brojne dvojbe u formulaciji predloženih ustavnih promjena predložili smo da se javna rasprava prolongira, i nakon 15. siječnja donese konačna odluka u Hrvatskom saboru", kazao je Šišljagić u intervjuu za Hrvatski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je u više navrata rekao da u vezi s Ustavnim promjenama nije ništa odlučeno u smislu da, kako se špekuliralo u javnosti, postoji neki dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem i Kukuriku koalicijom.

Upitan kako komentira činjenicu da je član HDSSB-a, Josip Salapić bio član radne skupine za promjenu Ustava i nije imao primjedbi, Šišljagić je odgovorio kako je Salapić sudjelovao raspravama, ali je podsjetio da je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin na upit što to znači regija - odgovorio da je regija kao pojam unijeta u Ustav i temelj je za regionalizaciju i decentralizaciju, ali rasprava o tome trajati će mjesecima i godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, naveo je Šišljagić, saborski Odbor trebao se sastati u srijedu kako bi pročistio ustavni tekst i da formulacije u predloženim promjenama budu nedvosmislene i jasne.

"Na žalost to se nije dogodilo, a osluškujući ustavnopravne stručnjake uočili smo da ima mnogih dvojbi i oko 'lex Perković', referendumskih pitanja te popriličnih dvojbi vezanih uz izmjenu i dopunu Ustava kojim se saborskim zastupnicima omogućuje da većinom donesu bilo koji zakon koji bi onda išao po proceduri i postupku ustavnih promjena. Sve je to bilo dovoljno da nakon pretresanja svih okolnosti i činjenica Predsjedništvo i Klub zastupnika HDSSB-a predlože Glavnom odboru da se prolongira javna rasprava i donese kvalitetan okvir ustavnih promjena uz uključivanje ustavnopravnih stručnjaka i cjelokupne javnosti", rekao je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDSSB-a istaknuo je kako i dalje žele konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

No, naglasio je, prije svega se trebaju sadašnja situacija i konačni nacrt ustavnih promjena do kraja razjasniti te otkloniti sve dvojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda ćemo vidjeti da li mi možemo prihvatiti takav nacrt Ustava ili ne. To neće ovisti niti o Kukuriku koaliciji niti o razmišljanjima HDZ-a već isključivo o odluci HDSSB-a", naglasio je Šišljagić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo