Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nastavak suradnje

'HDZ je na pravom putu, idemo po pobjede na nadolazećim izborima'

Iz HDZ-a su najavili kako njihova koalicija nastavlja dalje, a slijedeći ciljevi su pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji bi se, smatra, trebali održati zajedno s predsjedničkima.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
RTL/ 26.5.2014. u 17:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pobjedu na jučerašnjim izborima za Europski parlemant u HDZ-u su danas ocijenili potvrdom da je stranka na pravom putu, poručujući da slijedi pobjeda na predsjedničkim, a zatim i na parlamentarnim izborima.

"Ostvarili smo sve svoje ciljeve, dobili smo šest mandata i gotovo 42 posto glasova, 12 posto više od liste Kukuriku koalicije. Uvijek smo tvrdili da su jedine ankete kojima mi vjerujemo izbori, a ovi izbori su potvrdili da smo na pravom putu, da je vodstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom na pravom putu", rekao je politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Naglasio je kako je HDZ odnio izbornu pobjedu u 16 županija, u šest njih s više od 50 posto osvojenih glasova, a kao poseban uspjeh istaknuo je pobjedu u Zagrebu i nizu drugih velikih gradova.

"Pobijedili smo i u velikoj većini općina, u tri slavonske županije u svim gradovima i općinama, što govori koliku podršku birača u ovom trenutku ima naša koalicija", zaključio je Čuljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naglasio je da HDZ-ova koalicija nastavlja dalje, a slijedeći ciljevi su pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji bi se, smatra, trebali održati zajedno s predsjedničkima.

"Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna koje bismo mogli usmjeriti u to da se građani s poplavljenih područja što prije vrate svojim domovima", rekao je Čuljak.

Upravo se čita

Nositelj izborne liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković istaknuo je kako je ta lista donijela pet zastupnika klubu Europske pučke stranke (EPP), a da će Ruža Tomašić, koja pripada klubu konzervativnih stranaka, podržati kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije.

Plenković tumači da su preferencijalni glasovi koje su osvojile kandidatkinje HDZ-ovih koalicijskih partnera Ruža Tomašić (HSP AS) i Marijana Petir (HSS) dokazali potencijal koalicije oko HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ojačali smo potencijal naših koalicijskih partnera i to je jedan od najvećih uspjeha. Čini mi se da imamo potencijal za daljnje otvaranje prema strankama centra i prema onima malo desnije od nas, ako dijele naše vrijednosti", rekao je Plenković.

Podsjetio je da kandidati SDP-ovih koalicijskih partnera HNS-a i IDS-a u EP ne ulaze na temelju preferencijalnih glasova, nego poretka na listi.

To što su kandidatkinje koalicijskih partnera osvojile više preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata Plenkoviću ne smeta već ističe da je HDZ-ova kampanja bila kolektivna, nitko od kandidata birače nije pozivao da na listi zaokruže baš njega, a uspjeh HDZ-ove kampanje ogleda se u više od 41 posto osvojenih glasova.

Važnom porukom smatra i to što su svi izabrani zastupnici iz Hrvatske u klubovima koji podržavaju EU kao projekt, za razliku od krajnje ljevice i desnice koje su ojačale na razini EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vidimo da su birači dali potporu onima koji EU vide kao šansu izlaska iz krize u svim članicama EU", zaključio je Plenković.

RTL/ 26.5.2014. u 17:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba