GONG ZAPRIMA PRIJAVE / HDZ-ovci ispred birališta nagovaraju građane da glasaju za Kolindu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izborni dan za predsjednika/icu Republike Hrvatske do 12 sati protekao je u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježne oluje koja je zahvatila većinu Hrvatske, izvijestio je u nedjelju GONG.

28.12.2014.
13:27
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

GONG tijekom izbornog dana i dalje zaprima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača:

  • 1.kršenja izborne šutnje: građani su GONG-u prijavili tri izvora sms-ova ili e-mailova koji ih jučer, ali i danas uznemiravaju pozivajući na „pravi put“ Ive Josipovića (sms i telefon), na izbore u ime Ivana Vilibora Sinčića (e-mail) te na glasanje „za Kolindu“ s potpisom HSS-a (sms). K tome, građani su dojavili da predstavnici HDZ-a poznati lokalnoj javnosti stoje pored biračkih mjesta (Ričine – Zadar i u Brezovici gdje nagovaraju na glasanje za kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović).
  • 2. rad promatrača: GONG-u je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok je u Zagrebu jedan promatrač Kolinde Grabar Kitarović primijećen kako stoji iznad članova biračkog odbora i zapisuje tko je izašao na glasanje.
  • 3. rad biračkih odbora: GONG je primio dojavu građanina koji je zatražio da birački odbor posjeti njegov dom kako bi njegova teško pokretna majka mogla glasati, na što je dobio savjet člana biračkog odbora da on sam glasa u ime majke (selo Vinkovec, općina Preseka). K tome, GONG je primio jednu dojavu o glasanju običnom olovkom te jednu dojavu o sumnji da su svi članovi jednog biračkog odbora članovi HDZ-a, što je upućeno na provjeru Državnom izbornom povjerenstvu.
  • 4. popis birača: jedna je građanka dojavila da su njeni roditelji odjavljeni s popisa, ali su se neovisno o tome, opet našli na popisu na svom starom biračkom mjestu.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-mailom na dip@izbori.hr, podsjeća GONG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neželjene promidžbene sms poruke građani trebaju prijaviti Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) i to putem e-maila - nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je poruka primljena, datum i vrijeme primitka poruke, broj primatelja poruke, ime i prezime primatelja poruke kao i sadržaj poruke.

U situaciji da postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt - podataka nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) koja je dostupna putem telefona (01) 4609-000 i e-maila: azop@azop.hr .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG podsjeća da birači kojima je istekla osobna iskaznica ili koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju će dobiti na izborni dan.

GONG tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook i Twitter profila te telefona (01) 4825 444.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo