ŠVICARCI NA REFERENDUMU / Heroin na recept

Image

U Švicarskoj je održan referendum na kojem su glasači podržali novi Zakon o drogama kojim se, među ostalim, odobrava izdavanje heroina na recept

30.11.2008.
10:44
VOYO logo

Glasači u Švicarskoj, njih čak 69 posto, u nedjelju su na referendumu podržali novi Zakon kojim se, među ostalim, odobrava izdavanje heroina na recept, kao dio trajne švicarske zdravstvene prakse. 

Švicarska je time postala prva zemlja u kojoj je takav plan dio državne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Heroinski program" nudit će se u 23 bolnička centra diljem Švicarske i to onim ovisnicima kojima druge metode neće pomoći.

Švicarska već više od deset godina provodi eksperimentalni program izdavanja heroina na recept. Pristaše tog programa tvrde kako je on imao pozitivan efekt. Gradski parkovi su očišćeni od dugoročnih ovisnika i iskorištenih igala, a smanjena je i stopa kriminala povezanog s drogom. Protivnici plana pak ističu kako se tako mladima šalje kriva poruka, te se šteti samim ovisnicima.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, prijedlog o dekriminalizaciji kanabisa nije prošao . Nova istraživanja, koja pokazuju da dugotrajno korištenje marihuane može biti štetnije nego što se do sada mislilo, pa je to vjerojatno utjecalo na glasače da kažu "ne" dekriminalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo