IZGUBILA 15 KILOGRAMA / HND sudu u Dubrovniku: Oslobodite novinarku iz zatvora!

Image
Foto: Photos/Ilustracija

Ozerdem je uhićena 25. srpnja ove godine na državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema nalogu Interpola. U pritvoru je mjesec i pol dana, izgubila je 15-tak kilograma te se, zbog osjetno narušenog zdravlja, posljednjih dana nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

9.9.2012.
14:33
Photos/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas Županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku Vicdan Ozerdem dok se ne okonča postupak koji se na zahtjev turskih vlasti vodi za njezino izručenje, te ističe kako turska novinarka ima politički azil u Njemačkoj, gdje inače živi.

Ozerdem je uhićena 25. srpnja ove godine na državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema nalogu Interpola. U pritvoru je mjesec i pol dana, izgubila je 15-tak kilograma te se, zbog osjetno narušenog zdravlja, posljednjih dana nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, navodi se u priopćenju HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska, koja posljednjih godina prednjači u zatvorskoj represiji prema novinarima, u zatvorima ima stotinjak novinara koji su, gotovo bez izuzetaka, uhićeni zbog nekog oblika verbalnog delikta ili zbog sudjelovanja u demonstracijama za obranu ljudskih prava, slobodu medija i slobodu govora, navodi HND-a.

Kako se ističe u priopćenju, bilo je nekoliko kampanja svjetskih i europskih organizacija koje štite medijske i novinarske slobode da utječu na aktualne turske vlasti da hitno prestanu s represijom prema novinarima, no turska vlada ne popušta pa sloboda za turske novinare ostaje prioritetni zadatak novinarske federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND očekuje da će biti odbijen zahtjev turskih vlasti za izručenjem, tako da Vicdan Ozerdem može otputovati u Njemačku gdje živi i gdje ima politički azil.

Podsjeća se kako je novinarka Ozerdem provela u turskim zatvorima desetak godina, a u zatvoru je bila i 2000. godine kada je došlo do žestokog sukoba policije i zatvorenika pri čemu je poginulo 28 zatvorenika, a njoj je vatrom opečen dio tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo