DAN UOČI PRESUDE / Hoće li Hrvatska dobiti tužbu protiv Srbije za genocid?

Petnaest godina nakon podizanja tužbe i točno 11 mjeseci nakon početka suđenja Međunarodni sud pravde u Haagu sutra će obznaniti je li Srbija kriva za genocid u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Istodobno će se doznati i rezultat srpske protutužbe protiv Hrvatske.

2.2.2015.
18:49
VOYO logo

Prošlo je već četvrt stoljeća, no tuga ne prestaje niti dan danas. Upravo zbog zločina počinjenih u Vukovaru i na Ovčari, Hrvatska je protiv Srbije pokrenula tužbu za genocid. Temeljena je, međutim, i na drugim zločinima, poput onoga iz Škabrnje.

No, tamošnjim žrtvama proteklih 25 godina daje malo razloga za optimizam uoči sutrašnje presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Škabrnji smo očekivali da će Veljko Kadijević, bivši sekretar za narodnu obranu, i čitav generalštab JNA, doći pod lupu zakona zbog agresije na Republiku Hrvatsku. Vidite, taj Veljko Kadijević je umro u Moskvi, a da nikada nije odgovarao za svoja zlodjela", kazao je bivši zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

Baš zbog uspostave odgovornosti sutrašnja bi presuda, poručuje ministar pravosuđa, mogla biti izrazito važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je da se i kroz presudu vidi što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj, tko je bio žrtva, a tko agresor; da se vidi da smo bili napadnuti sa strane, da su počinjeni strašni zločini i da postoji za svaki od tih zločina odgovornost", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Hrvatska je protiv Srbije tužbu za genocid podigla još 1999. godine, drugu u povijesti suda - za zločine počinjene u Lovasu, Vukovaru, Iloku, Škabrnji i Saborskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je odgovorila protutužbom za zločine počinjene nad Srbinma u Hrvatskoj nakon Bljeska i Oluje. Na temelju dosadašnje prakse presudu za genocid teško je očekivati, no zato bi bilo moguće da sud proglasi da je genocid počinjen na određenim mjestima, kao što je to učinio sa Srebrenicom u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

"Činjenica je da se išlo na potpuno uništenje Vukovara. Danonoćno se granatiralo taj grad, kao i bolnicu u kojoj su bile žene, djeca, starci. Kada smo predsjednik Franjo Tuđman i ja helikopterom letjeli iznad Vukovara, to je izgledalo kao Hirošima. Tamo je sigurno počinjen ekocid, kulturocid i genocid, a i u Ovčari je sigurno počinjen genocid", upozorila je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Milorad Pupovac se pita ima li temelja za proglašavanje genocida na području čitave države.

"Zločini jesu počinjeni. Razaranja jesu počinjena. Etnička čišćenja su počinjena, ali genocida na sreću nije bilo. Očekujem da će to potvrditi i sutrašnja presuda Međunarodnog suda pravde", kazao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu će 17 sudaca početi iznositi sutra ujutro u 10 sati.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo