LUKAVA TAKTIKA / Hoće li jedan referendum pomoći drugom da skupi dovoljno potpisa?

Organizatori referenduma protiv ćirilice imaju još samo jedan dan za skupljanje potpisa. I dalje kriju koliko ih imaju, a za zadnji dan izabrali su lukavu taktiku. Iako su ih iz DIP-a upozorili da će tako ometati referendum, podršku građana će tražiti upravo u blizini mjesta na kojima će se glasovati. U Zagrebu imaju i dozvolu gradonačelnika.

30.11.2013.
18:55
VOYO logo

Hoće li jedan referednum pomoći drugom da u zadnji čas skupi dovoljno potpisa? Protivnici ćirilice potpise žele skupljati ispred zgrada u kojima će se glasovati o definciji braka. Državno povjerenstvo pak smatra da će to zbuniti birače.

"U konkretnom slučaju time bi moglo doći do ometanja glasovanja. Birači bi se mogli dovesti u zabludu da se prikupljanje potpisa odnosi na referendum te da davanjem svog potpisa podržavaju ili glasuju za državni referendum koji se na obližnjem glasačkom mjestu održava upravo na taj dan", priopćili su iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu, dozvole za postavljenje štandova za potpise daje lokalna vlast. Kako pravila inače nalažu da se svaki promidžbeni materijal ne smije nalaziti 50 metara od mjesta gdje se glasuje, Grad Zagreb dozvolio je štandove za potpise upravo na toj udaljenosti.

"Sve te lokacije se nalaze na javno prometnim površinama minimalno udaljenim 50 metara od biračkih mjesta. One ne smiju biti na školama ili domova ili na mjestima gdje će se održati sam referendum", rekao je AlanOrdulj, zamjenik gradskog pročelnika za prostorno uređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu će potpisi za referedum o ćirilici zadnjeg dana prikupljati na više od 200 lokacija. Ministri Maras i Mrsić poručuju da se jedan referendum ne bi trebao koristiti za skupljanje potpisa za onaj drugi.

Iz Gonga poručuju da se potpisi mogu skupljati samo na dozvoljenim mjestima ali da to ne smije biti u blizi biračkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takozvani Stožeraši nemaju šta tražiti na biračkom mjestu, naravno nakon što iskoriste svoje biračko pravo. Oni ne smiju ometati jer građani se mogu osjetiti zastrašeno kada vide neku ekipu isprad biračkih mjesta", rekao je DraganZelić.

Organizatori koji skupljaju potpise referendumom žele izmijeniti članak Ustavnog zakona koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo