želi na gornji grad / Hoće li Kolinda održati predizborno obećanje i preseliti se s Pantovčaka?

Kako je rekla u prvom tv intervjuu nakon pobjede u RTL-u Danas, novoizabrana predsjednica ne misli odustati od svog predizbornog obećanja da će ured s Pantovčaka preseliti u vilu u Visokoj ulici. Zašto tu ideju ne smatraju dobrom bivši predsjednik Stjepan Mesić, stanari u susjedstvu i stručnjaci za sigurnost, doznajte u videoprilogu.

13.1.2015.
18:48
VOYO logo

Iz mira i tišine Pantovčaka, okruženog šumom, jelenima i konjima, novizabrana predsjednica ured želi preseliti u nešto urbaniji okoliš, vilu na kraju Visoke ulice na Gornjem gradu.

"Mislim da ured predsjednice mora biti u skladu s modernim državama koje su otprilike naše veličine, našega statusa, dakle ništa pretjeranoga", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi i da je 50 milijuna kuna, koliki je okvirni godišnji trošak ureda na Pantovčaku, previše. Vila u Visokoj ulici 22, poznatija i kao palača Pongratz do sada je korištena za ugošćivanje stranih državnika. U njoj je svojedobno odsjela i Margaret Thatcher.

Vila ima više od 100 četvornih metara, tri etaže, osam spavaćih soba, a o njoj se brine troje djelatnika.

Vila u kojoj su nekada stanovale ugledne i bogate obitelji prepuna je antiknog namještaja, umjetnina i slika Vlahe Bukovca.

U vrijeme NDH palaču su koristili nacisti, kasnije komunisti, a početkom 90-ih u njoj je kratko boravio i predsjednik Tuđman.

Prva susjeda pita se gdje će se parkirati svi gosti. Jer Visoka je ulica prilično uska, širina joj je samo tri metra. K tome je i slijepa.

"Prometno je, vidite sami kako izgleda, slijepa ulica, a osim toga mi baš ne bi htijeli imati gužvu", kaže susjeda Biserka.

Bivši predsjednik Stipe Mesić, misli kako ideja o otvaranju Pantovčaka građanima nema smisla te da se i on htio preseliti, ali je ubrzo shvatio da je to nemoguće.

"Predsjednik prima strane delegacije koje imaju svoj format u kojem dolaze i vi ne možete pola delegacije primiti, a pola ne", objašnjava bivši predsjednik.

Pitanje je i što će biti s Počasno-zaštitnom bojnom koja se uz osiguranje bavi i protokolom i dočekom.

"Ako ona misli da joj ne trebaju, mi ćemo ih raspodjeliti. Imamo tu dosta ljudi i razmišljamo kako ćemo ih integrirati u oružane snage, nitko neće izgubiti posao", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Nova lokacija upitna je i sa sigurnosne strane jer Pantovčak ima nekoliko ulaza i izlaza te je kompaktniji.

"Već je instaliran sustav tehničke zaštite i neki drugi sustavi. U slučaju velikih nepogoda, bila to eksplozija, prijetnja ili bilo što takvo rezervnu varijantu, ima i sklonište", rekao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Grabar Kitarović kaže kako više nismo u ratu pa da predsjedniku prijeti granatiranje.

"Uostalom, u blizini na Markovom trgu su ured premijera, ured Vlade i Hrvatski sabor. Dakle ne vidim po čemu je to toliko velika razlika što se tiče sigurnosnih uvjeta", odlučna je Kolinda.

Hoće li novoizabrana predsjednica ostati pri predizbornom obećanju, znat će se uskoro. No za to vrijeme s Pantovčaka se mora iseliti sadašnji stanar, koji za sada nije rekao kamo će se skloniti. Njegov prethodnik mu je ponudio jednu sobicu u svom uredu u Grškovićevoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo