ISPIT TOLERANCIJE / Hoće li na Povorku ponosa ponovno poletjeti kamenje?

Za devet dana Povorka ponosa proći će splitskom rivom iako je gradski oči ondje ne žele. No, sve dok riječ "normalno" u sukobu mišljenja onih koji odobravaju i onih koji se protive borbi za prava manjina - poprima posve suprotna značenja - upitan je prolazak Hrvatske na europskom testu.

31.5.2012.
19:59
VOYO logo

Ovih dana splitska riva izgleda idilično. No, hoće li za devet dana na povorku pod duginim bojama ponovno poletjeti kamenje?

Gdje će povorka završiti? Grad tvrdi - na Prokurativama. Ministar policije kaže - dolazi na Rivu. Podršku Rivi daju i organizatori zagrebačkog Pridea.

"To bi bilo isto kao da nam netko u Zagrebu zapriječi prelazak preko Trga bana Jelačića", tvrdi MarkoJurčić iz organizacije ZagrebPride.

Prva splitska Povorka ponosa, usprkos kordonu od 500 specijalaca, zasuta je kamenjem i psovkama, a otad se ništa nije promijenilo, barem tako pokazuje izvješće o ravnopravnosti spolova.

Ista stvar događa se i u samom Saboru. Homofobnom ispadu HDSSB-ova ZoranaVinkovića ne želimo davati prostor, no ovdje možete pogledajte najblaži dio.

"Ovo je prije svega katolička zemlja, normalna zemlja, a nije zemlja pedera i istospolnih zajednica", izjavio je saborski zastupnik.

Zastrašuje i da Vinković za svoj skandalozni govor mržnje, osim opomene i zgražanja dijela kolega, nije nikako kažnjen. Vjetar u leđa pripadnici državne i lokalne političke kreme koja pojašnjava navodni - splitski stav.

"Taj stav je većina građana grada Splita izrazila na prošlogodišnjom takvom skupu. Određene su Prokurative kao mjesto gdje se ta skupina može kretati i mislim da je s tim sve rečeno", kazala je NevenkaBečić, predsjednica Gradskog vijeća Splita.

No, misli krivo. Odluka Grada, kažu u policiji, nije obvezujuća.

Što će se događati u Splitu - osobno će pratiti i ministrica Vesna Pusić, a predsjednik iz Bruxellesa šalje optimistične poruke.

"Povorka će proći u demokratkom duhu. Uvijek se nađe, može se naći onih koji narušavaju red, ali s njima će policija", izjavio je IvoJosipović.

Hrvatska se još crveni zbog lanjskog ponašanja dijela Splićana. Jesu li naučili lekciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo