'PODUZETNIČKI IMPULS' / Hoće li se bogatijim programom otvoriti i više radnih mjesta?

Kako bi oporavila posrnulo gospodarstvo, Vlada se pojačano okrenula malom i srednjem poduzetništvu. 'Poduzetnički impuls', program namijenjem malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima ove je godine vrijedan dvostruko više nego prošle - 730 milijuna kuna. No zbog izdašnijih pojedinačnih potpora smanjio se broj onih koji će ih dobiti.

28.1.2013.
18:42
VOYO logo

Već dugo poduzetnik Stipe Soldić brusi svoj biznis. Njegova tvrtka s 40-ak radnika godinama proizvodi brusilice. Nada se kako će mu u poslovnom zamahu ovaj put pomoći i država.

"Bilo bi sad dobro da radi proširenja proizvodnje dobijemo stroj koji bi olakšao proizvodnju", kaže Soldić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju ideju prijavit će na 'Poduzetnički impuls' jer državni poticaji za poduzetnike i obrtnike veći su nego ikad. Za projekte im se u ovoj godini nudi 730 milijuna kuna. Najveća potpora narasla je na milijun i 400 tisuća, a ona prosječna na stotinjak tisuća kuna. No zato se smanjio broj onih koji će ih dobiti.

Za ministra - manje će donijeti više. "Proteklih godina smo imali situaciju da imamo masu potpora vrijednosti od 5, 10, 15, 20 tisuća kuna. Na kraju ljudi niti ne naprave ono što su zamislili, i to je bezveze i krivo utrošen novac", rekao je GordanMaras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikro poduzeća i obrte s do 10 zaposlenika, država će potpomoći sa 75% potrebnog novca. Male i srednje, koji broje do 200 radnika, s polovicom iznosa. Iz Obrtničke komore hvale poticaje Ministarstva, ali upozoravaju da obrtima s jednim ili dvoje zaposlenih, kakvih je najviše, nova ideja ne ide na ruku.

"Ako već zapošljavaju jedan ili dva zaposlena po obrtu, pitanje je koliki je njihov kapital da bi uopće mogli ući u znatno veće od postojećih investicija. Ali vjerujem da ima i onih hrabrih s dobrim idejama", rekla je VioletaJelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpore dobrim projektima stizat će dok se budžet ne iskoristi. Poticat će se zadruge, IT biznis i poduzetnički inkubatori. Sve kako bi živnula ulaganja i smanjili se redovi na burzi. Prošle godine programom se stvorilo 4000 radnih mjesta. A ove?

"Što se tiče poduzetničkih zona, ove zone kojima smo poduprli infrastrukturu, u njima je u ovom tijeku 1,6 mlrd kuna investicija i u ovoj će se godine otvoriti 2800 novih radnih mjesta", rekao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odgovor da ili ne, Stipe će, kao i ostali, nakon prijave čekati 30 dana. Do konkretnih rezultata za gospodarstvo ipak će proći mjeseci.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo