polupani lončići / 'Homofob desetljeća' branit će ljudska prava!

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

14.12.2012.
13:12
PIXSELL
VOYO logo

Zastupnicu HSS-a u prošlom mandatu Sabora, Marijanu Petir, Hrvatska biskupska konferencija predložila je za svoju članicu saborskog Odbora za ljudska prava, što je Hrvatski sabor danas i izglasao. Budući da je Petir poznata po svojim konzervativnim stavovima i učestalim homofobnim izjavama, takav izbor nije prošao mirno.

Naime, HNS-a Goran Beus Richembergh poručio kako ne može glasovati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale 'homofobom desetljeća'. Osim toga, Petir je bila jedina zastupnica u Saboru koja je glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži izbor bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost", rekao je Richembergh, naglasivši kako Sabor ne bi smio svojim odlukama iritirati javnost, posebno ne onu koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

U tom je smislu predložio da se ponovno provede natječaj za izbor članova tog odbora, prigovorivši, kao i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, i odluci da u Odboru sjede dva člana romske nacionalne manjine, zauzevši se da manjine zastupljene u Odboru imaju po jednog predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za repliku se potom javio HSS-ov zastupnik i predsjednik te stranke Branko Hrg, naglasivši da Marijanu Petir nije za članicu Odbora predložio HSS, nego Hrvatska biskupska konferencija (HBK).

"Visoko cijenim vaš pokušaj da se odgovornost prebaci na nekoga drugoga, ali odgovornost za ovaj izbor snosimo mi, a ne HBK", odgovorio mu je Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemu je replicirao i HDSSB-ovac Dinko Burić, zamjerivši HNS-ovcu da se nečemu protivi, a ne podnosi nikakve prijedloge.

"Nemojte obezvrjeđivati osobne prijedloge, a posebno ne one koje dolaze od Biskupske konferencije", poručio je Richemberghu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 104 izabrana vanjska člana saborskih odbora javni su, znanstveni i stručni djelatnici izabrani u međustranačkim konzultacijama, između više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložile stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci.

Po saborskom Poslovniku, svako radno tijelo može imati do šest vanjskih članova, koji na sjednicama sudjeluju bez prava glasa, a njihovo stručno mišljenje odborima bi trebalo pomoći u pripremi zakonskih i drugih akata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjski članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu od 2.000 kuna, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi u vremenima krize i štednje u svim resorima u pitanje uskoro mogla doći i visina te naknade.

Izglasavanjem odluka o izboru vanjskih članova odbora Sabor je zaključio ovogodišnje zasjedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Josip Leko tu je priliku iskoristio kako bi svim zastupnicima čestitao sretan Božić i Novu godinu, zaželjevši im uspješnu 2013., te najavivši novo okupljanje na plenarnoj sjednici u drugoj polovici siječnja, vjerojatno 23. siječnja.

"Želim vam da lijepo provedete božićne blagdane i da se sretnemo u prvom mjesecu orni za rad, za raspravu i odlučivanje, jer, kako sam čuo, doći će dosta prijedloga iz Vlade", poručio je zastupnicima koji su se ispred sabornice okupili na koktelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo