JEDAN OD NAJBOLJIH / Hrvat dobio NASA-inu stipendiju

Image

Mario Jurić je stipendiju dobio za istraživanje porijekla galaksija, zvijezda i planetarnih sustava.

27.2.2009.
8:31
VOYO logo

ZAGREB -  Maldi hrvatski astrofizičar, Mario Jurić, dobitnik je jedne od najprestižnijih znanstvenih stipendija. Riječ je o Hubble Fellowship stipendiji koju dodjeljuje NASA za postdoktorande, a traje tri godine, piše Jutarnji list.

"Novi stipendisti su među najboljim i najblistavijim mladim astronomima u svijetu. Ove stipendije će im poslužiti kao odskočna daska za znanstveno liderstvo u godinama koje dolaze, baš kao i inspiracija  novim generacijama studenata i istraživača na samom početku karijere", izjavio je Jon Morse, direktor NASA-ine astrofizičke divizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Jurić ima 30 godina, diplomirao je na PMF-u u Zagrebu, doktorirao je na prestižnom američkom sveučilištu Princeton gdje je trenutačno i na postdoktornadskom studiju.

Jurić je još kao srednjoškolac otkrio 2 tisuće asteroida, a svoje je znanje razvijao u zvjezdarnici u Višnjanu. 2003. godine, zajedno sa svojim profesorom Richardom Gottom, napravio je mapu svemira koja se proteže od središta Zemlje do kraja svemira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine je, zajedno s prof. Željkom Ivezićem sa Sveučilišta Washington u Seattleu, jednim od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, otkrio  novu galaksiju koja se stapa s našom Mliječnom stazom. 

Stipendije su, uz Jurića, dobili još dvojica mladih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo