DRAMA NA TANKERU / Hrvati se obranili od pirata

Image

Somalski pirati su napali tanker na kojemu su i trojica Hrvata, no napad je uspješno odbijen.

28.1.2011.
17:22
VOYO logo

MOGADISHU - Tanker koji plovi pod liberijskom zastavom je napadnut u vodama Indijskog oceana u blizini Roga Afrike, izvijestilo je Ministarstvo mora.

Posada broda se zasad uspjela obraniti, no u pomoć su im za svaki slučaj krenuli brodovi koji su se zatekli u blizini.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tankeru su bila i trojica Hrvata koji u napadu nisu ozlijeđeni, a Ministarstvo mora je o svemu izvijestilo njihove obitelji. Navodno se posada broda sklonila u posebnu prostoriju na tankeru kad je u jutarnjim satima započeo napad.

Somalski gusari, inače, sve učestalije koriste brodove koje su oteli kao uporišta za napad na druge brodove na otvorenom moru, izjavio je glasnogovornik EU-ovih pomorskih snaga za Somaliju (EU NAVFOR) Paddy O'Kennedy u Bazi Northwood pokraj Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pojasnio da gusari prisiljavaju posadu otetog broda da surađuje s njima i upravlja otetim brodom dok oni napade izvode brzim otvorenim čamcima koje prevoze na palubi "matičnog broda", odnosno broda koji su oteli.

Snage EU-a procjenjuju da se na području Indijskog oceana sada nalazi između dva do osam takvih "matičnih brodova" i na svakom od njih 20-30 gusara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov dosadašnji način djelovanja jako je ovisio o vremenskim prilikama. Sada kad koriste veće brodove vrijeme manje utječe na njihove operacije i doseg im je veći", izjavio je O'Kennedy.

Kada zrakoplovi i helikopteri dođu u blizinu otetog broda gusari odmah radiom pošalju upozorenje da će ubiti posadu ako se letjelica približi ili poredaju posadu na palubi i upere oružje u njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Somalski gusari sada izvode napade na udaljenosti i do 150 milja od južnoafričkih i pakistanskih teritorijalnih voda te oko 250 milja od Indije. Zabilježen je u porast intenziteta napada, pa je tako nedavno na jedan trgovački brod tijekom pokušaja otmice ispaljeno šest raketa iz ručnog bacača.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo