DAROVE TREBA ZABRANITI / Hrvati vjeruju da u zdravstvu nema korupcije

Istraživanje, koje je danas predstavljeno novinarima, pokazalo je kako je čak 79 posto građana misli da se nije nikad našlo u situaciji da im je liječnik propisao nepotreban lijek.

8.3.2013.
19:03
VOYO logo

Hrvatski građani vjeruju da im njihovi liječnici propisuju najbolje lijekove, ali bi željeli biti upoznati s mogućim alternativama te drže da pokloni farmaceutskih kompanija utječu na objektivnost liječnika pri propisivanju pojedinih lijekova, rezultati su istraživanja Transparency International Hrvatska provedenog na 1300 ispitanika u sklopu projekta "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije".

Istraživanje, koje je danas predstavljeno novinarima, pokazalo je kako je čak 79 posto građana misli da se nije nikad našlo u situaciji da im je liječnik propisao nepotreban lijek. Da je nepotreban lijek dobilo više puta smatra 8,5 posto ispitanih, a vrlo rijetko ili samo jednom 7,4 posto, odnosno 2,2 posto ispitanika. Više od tri četvrtine njih, drži da bi ih liječnik trebao informirati o svim raspoloživim proizvodima pri propisivanju lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je na raspolaganju više lijekova za tretiranje nekog zdravstvenog problema na liječničku preporuku, po ocjeni 40,2 posto građana, najviše utječe učinkovitost tog lijeka, no istodobno više od trećine ispitanika smatra da je presudna suradnja liječnika s pojedinim farmaceutskim kompanijama. Njih 12,1 posto smatra da je kod odluke presudan trošak koji će taj lijek prouzročiti zdravstvenom sustavu.

Više od tri četvrtine ispitanika smatra da pokloni farmaceutskih kompanija liječnicima utječu na njihovu objektivnost pri propisivanju pojedinih lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o financiranju stručnog usavršavanja liječnika za 39,3 posto građana je potpuno neprihvatljivo da ga plaćaju farmaceutske kompanije te oni smatraju da bi te troškove trebalo snositi javno zdravstvo. Za 20,4 posto ispitanika financiranje usavršavanja nije sporno dok njih 24,6 posto drži to prihvatljivim.

Projekt "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije" provodi se u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a tijekom javne rasprave u kojoj bi trebali sudjelovati predstavnici farmaceutske industrije, liječnici i pacijenati trebao bi se definirati okvir u kojem će nabava i propisivanje lijekova biti izloženi najmanjem moguću riziku od korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Rajko Ostojić prokomentirao je rezultate istraživanja ustvrdivši kako građani žele čiste račune.

Raduje ga, kazao je, što hrvatski građani vjeruju velikoj većini liječnika, ali su s razlogom vrlo oprezni kada je riječ o odnosu farmaceutske industrije i liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korupcija u zdravstvenom sustavu je vjerojatno najkompleksnija", ocijenio je ministar zdravlja pojašnjavajući kako pri tom misli na odnos liječnika prema pacijentu, farmaceutskoj industriji, proizvođaču opreme i ugradbenih materijala, akademskoj korupciji i korupciji u dodjeli specijalizacija i subspecijalizacija.

Po njegovom mišljenju, korupcija je karakterna osobina čovjeka i individualca, a nikako nije osobina profesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li biti lijekova s obzirom na dugove i rokove plaćanja koji sada već dosežu 290 dana, Ostojić je odgovorio kako će lijekova biti, dodavši kako će biti i značajno jeftiniji.

"Novom listom lijekova oni će pojeftiniti", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako se upravo završenim tenderom za ugradbene materijale postiglo ono o čemu se do sada moglo samo sanjati. "Objedinjenom nabavom leća koje se upotrebljavaju za operaciju mrene dobili smo sniženu cijenu za 37 posto. Skoro svaka druga leća koju sada kupujemo je badava i pitanje je što se tu radilo posljednjih 10 ili 20 godina", rekao je Ostojić.

Potrošnom ugradbenom materijalu u kirurgiji uspjelo se sniziti cijena u rasponu od dva do 65 posto, a uštede koje će se time napraviti će se ugraditi u zdravstveni sustav, između ostalog i za bolju dostupnost lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo