bilateralni projekti / 'Hrvatska će Palestincima donirati 1,3 milijuna kuna'

Image
Foto: RTL

Vesna Pusić je najavila da će Hrvatska Palestincima kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati 'nešto ispod' milijun i tristo tisuća dolara.

12.10.2014.
15:00
RTL
VOYO logo

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u nedjelju u Kairu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji o Palestini Obnova Gaze, kazala je da je cilj konferencije potaknuti trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, te najavila da će Hrvatska za obnovu Gaze donirati oko milijun i tristo tisuća dolara.

Donatorsku konferenciju za obnovu Gaze organizirali su u Kairu egipatska i norveška vlada, a nazoče joj brojni svjetski i lokalni dužnosnici među kojima palestinski predsjednik Mahmud Abas, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su najavili dužnosnici, za obnovu Pojasa Gaze nakon sukoba u srpnju i kolovozu, u kojemu je uništena 61 tisuća kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca, potrebno su najmanje četiri milijarde dolara.

Pusić je kazala da svi nazočni smatraju da konferencija mora biti "prekretnica u politici prema Gazi ... kao sastavnom dijelu palestinske države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj ove konferencije nije samo skupiti jako puno novaca kako bi se oprala savjest pred činjenicom da je svijet dosta bespomoćno gledao destrukciju u Gazi, nego je cilj da se potakne brzo, efikasno, održivo i trajno rješenje mira za Gazu ... uspostave palestinske države i trajne neugrožene sigurnosti za Izrael", rekla je Pusić.

"Za to je potrebno vratiti se pregovorima koji vode konkretno prema rješenju dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge, neće se međusobno blokirati i neće dovoditi u pitanje sigurnost one druge, dakle države Palestine i države Izrael", rekla je Pusić, dodajući da se taj cilj ne čini kao neka "daleka obala, nego kao neophodan projekt kako se ovakve stvari nikada više ne bi dogodile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pusić je najavila da će Hrvatska Palestincima kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati 'nešto ispod' milijun i tristo tisuća dolara.

"To su sredstva od kojih će neka ići direktno u bilateralne projekte koje imamo s palestinskim vlastima, a neka će ići kroz agencije Ujedinjenih naroda (UN) odnosno kroz jednu palestinsku agenciju kojom upravlja Svjetska banka", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da su donatorski projekti u koje ulaže Hrvatska 'pametni, korisni i prepoznatljivi'.

"Imamo tradiciju suradnje s palestinskim vlastima ... budući da su sredstva ograničena, projekti moraju biti pametni, korisni i prepoznatljivi", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, nastavljamo projekt liječenja palestinske djece s dišnim problemima ... nastavljamo s projektom nevladinih udruga s palestinske i s izraelske strane koje se susreću pod našim pokroviteljstvom, nastavljamo s projektom stipendiranja mladih diplomata koji završavaju kod nas, idemo u projekt opremanja odjela za porode u bolnici ", rekla je ministrica.

"U tom pravcu će naši projekti biti vrlo ciljani i prepoznatljivi ... u skladu s našom generalnom orijentacijom - obrazovanje, žene i podloga za obnovu zajednice", naglasila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je od 2008. kao donator s Palestinskom samoupravom provela nekoliko razvojnih projekata ukupne vrijednosti od oko 300 tisuća dolara. Na početku suradnje projekti su planirani na ad hoc osnovi kao rezultat posjeta na visokoj razini ili iskaza solidarnosti, a od 2013. radi se strateški i ciljano, pa su tako, nakon po jednog projekta u 2009. i 2011., u 2013. provedena tri projekta, u 2014. pet projekata, dok je za 2015. planirano šest projekata, doznaje se u MVEP-u.

Suradnja je fokusirana na razvojna područja: medicinska rehabilitacija djece; reproduktivno zdravlje žena; diplomatsko i visokoškolsko obrazovanje; međunacionalni dijalog i pomirenje te se za 2015. razmatra proširenje suradnje na područje liječenja post-traumatskog stresa te razoružanje, razvojačenje i zapošljavanje ratnih veterana, navodi ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo