greška ili grješka? / Hrvatska dobila novi, jednostavniji pravopis!

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nakon jednomjesečne rasprave prihvatilo je novi pravopis. Sad ga treba odobriti Ministarstvo obrazovanja. Među prihvaćenim prijedlozima je i onaj Glasa koncila o pisanju riječi Crkva velikim slovom.

5.6.2013.
18:16
VOYO logo

Zadatci ili zadaci, podatci ili podaci - prema novom pravopisu prvo je točnije, ali oboje - točno. Neću ili ne ću, greška ili grješka? Prema novom pravopisu, može i jedno i drugo.

Sastavljeno i rastavljeno se može pisati i U IME i OD SRCA, a množina od riječi zadatak kao zadaci i zadatci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec dana trajala je javna rasprava o novom pravopisu, a stiglo je više od 400 primjedbi i prijedloga. Među njima - i poruka bivšeg bavarskog ministra kulture Hansa Zehetmaira.

Sredinom lipnja pravopis će se pojaviti na internetskim stanicama Instituta, o njemu će se očitovati i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a nakon toga će Institut od Ministarstva obrazovanja zatražiti da se  proglasi službenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od promjena je pisanje malog i velikog slova. Na prijedlog Glasa koncila riječ Crkva, u značenju zajednice, pisat će se velikim slovom.

U jezikoslovnim krugovima ovaj pravopis već nazivaju pomirbenim. Jedinstveni hrvatski pravopis bit će tiskan početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo