IZGLASAN I Zakon o radu / Hrvatska dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor je danas, posljednjega radnog dana prije dvomjesečne stanke u zasjedanju, glasao o dvjema važnim točkama.

15.7.2014.
11:02
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatski sabor je danas, posljednjega radnog dana prije dvomjesečne stanke u zasjedanju, glasao o dvjema važnim točkama.

Zastupnici su odlučili da se na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, po kojem bi građani na referendumu odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine imaju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj prijedlog glasalo je 95 zastupnika, 10 je bilo suzdržano, dok protiv nije bio nitko.

Također, Sabor je sa 83 glasa 'Za' i 26 glasova 'Protiv' izglasao Zakon o radu. Novi ZOR aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava popratile su pjevanjem "Internacionale", nakon čega su udaljene sa saborske galerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi ZOR donijet će niz problema. Prava radnika su smanjena i to nikog ne dira", izjavila je aktivistica VišnjaStanišić, napuštajući Sabor.

Izglasan je i Zakon o privremenom uzdržavanju koji bi trebao stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu. Novi zakonom, uz ostalo, prepolovit će vrijeme u kojem dijete može čekati alimentaciju, na najdulje tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se privremenim uzdržavanjem uključuje država, a naposljetku će se neodgovornim roditeljima, dužnicima za alimentaciju, slati ovrha na iznos duga, uvećanog za kamate.

I Ovršni zakon, po kojima se od ovrhe izuzima minimalni iznos stalnih honorara, je danas bio na glasanju, a Sabor ga je većinom glasova prihvatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor izglasao Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Hrvatska je danas dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Sabor je zakon donio glasovima 89 zastupnika, a 16 ih je bilo protiv. Usvajanje zakona popraćeno je pljeskom s galerije, odakle su sjednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike